Zwembad Goes investeert anderhalf miljoen om kaartjes betaalbaar te houden
Warmtepompen en zonnepanelen moeten bij zwembad Omnium voorkomen dat het entreekaartje duurder wordt. Vanwege de hoge gasprijzen zijn sommige zwembaden genoodzaakt om de gasten meer te laten betalen om uit de kosten te komen. Directeur Bart van den Heuvel was dit probleem voor: "We gaan volledig van het gas af met 1.300 zonnepanelen die energie opwekken voor twaalf warmtepompen."
Zwembad Omnium in Goes is het eerste overdekte zwembad in Zeeland dat van het gas afgaat
Ondanks dat het zwembad momenteel gesloten is voor bezoekers moet het complex toch verwarmd blijven. "Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat het tegelwerk en de leidingen te veel te lijden hebben waardoor zelfs lekkage kan ontstaan. Je moet ervoor zorgen dat de temperatuur constant is", vertelt Van den Heuvel. De kosten maakt het zwembad dus nog steeds terwijl er niets in het laatje komt. "Gelukkig kunnen de zwemlessen wel doorgaan, maar het is een zeer moeilijke tijd voor sportcomplexen en zwembaden."
Unieke manier
Volgens Van den Heuvel zijn de zonnepanelen en warmtepompen een unieke manier om een zwembad verwarmen. "Bij nieuwbouw houden ze hier al rekening mee, maar dit gebouw staat er al sinds 1991 dus voor ons is het heel bijzonder dat we met warmtepompen en zonnepanelen werken want dat zie je bijna nog nergens in Nederland", zegt Van den Heuvel.

Bij sportcentrum Laco in Zierikzee hebben de hoge gasprijzen dit jaar ook geen invloed op het entreekaartje: "We hebben het energiecontract voor de komende twee jaar vastgelegd. Het was wel een overweging om een prijsverhoging door te voeren per januari, maar omdat we weer gesloten zijn voor de gebruikers wat voor hun ook ontzettend vervelend is, hebben we besloten dit niet te doen", zegt directeur Bert Lavreijsen.
Dit jaar gaan de tarieven dus niet omhoog, maar Lavreijsen sluit niet uit dat dit in de toekomst wel gebeurt als de energiekosten hoog blijven: "Wanneer we meer kosten hebben moet dat doorberekend worden in de prijzen, dat kan bijna niet anders."
Heel heftig
De piek in de hoogte van de energieprijzen hebben we volgens Lavreijsen wel gehad. "Als je per dag gas en elektra inkoopt dan kun je wel zeggen dat dit met honderd procent is toegenomen. Zo heftig heb ik het nog nooit meegemaakt, maar het zijn golfbewegingen en ik verwacht dat dit op den duur normaliseert. Dat het saldo van de energie in de toekomst hoger uitkomt dan voorheen is een ding dat zeker is en daarom is het belangrijk dat we blijven verduurzamen."

Lavreijsen is dan ook net als Van den Heuvel bezig met het verduurzamen van zijn filialen. "We investeren in dubbelglas, isolatie, ledverlichting, zonnepanelen en warmtepompen", zegt hij. "Het is een grote investering, maar het geeft wel stabiliteit in de prijsstelling."
Gasketels zijn verleden tijd
Investeren in duurzaamheid is een zaak van lange adem. De aanpassingen bij het Omnium kosten in totaal ruim anderhalf miljoen euro. "We weten dat we dit binnen ongeveer vijf jaar hebben terugverdiend en dat is wat telt. De gasketels gaan echt de deur uit en komen wat mij betreft niet meer terug", aldus Van den Heuvel.