Appartementenhotel in centrum Haamstede komt er alsnog

Vlak bij het kasteel gaapt een leemte in de bebouwing langs de Noordstraat. Een felle brand legde daar in de nazomer van 2015 de panden van het voormalige warenhuis Goudzwaard in de as. Het gat van Goudzwaard, zoals de locatie in Haamstede wordt genoemd, doet sindsdien pijn aan de ogen.
Noordstaete 2
De locatie in het centrum van Haamstede waar hotel "Noordstaete" moet verrijzen. © Omroep Zeeland
Al vrij snel na de brand meldde zich aannemer Hans Boogert uit Oosterland, redder in nood als het om moeilijke locaties op Schouwen-Duiveland gaat. Boogert wilde aan de Noordstraat een appartementenhotel neerzetten van twee bouwlagen. Voor zijn project bestond grote belangstelling vanuit de markt. "Ik had al kopers voor zestien van de zeventien appartementen."
De aannemer kreeg niet de medewerking van de overheden waarop hij hoopte. Hij verweet hen tijdens de wedstrijd voortdurend de regels te veranderen. In 2019 ging er alsnog een streep door het hele plan, vanwege de stikstofproblematiek: het appartementenhotel zou te veel autoverkeer aantrekken.
Op het gemeentehuis lopen een paar goede ambtenaren rond die er écht voor gaan.
Hans Boogert, aannemer
Boogert reageerde razend in de PZC. "Er zijn diverse ambtelijke toezeggingen gedaan en nu gooien ze het weer op de verkeersintensiteit. Dit heeft mij tonnen gekost. Ze moeten me echt nooit meer bellen om een gat te vullen op Schouwen-Duiveland."
Ondertussen is de liefde weer opgebloeid. "Er lopen op het gemeentehuis een paar goede ambtenaren rond die er écht voor gaan", vertelt Boogert Hij heeft een nieuw plan ingediend dat verdacht veel op het oude lijkt.

Aanpassingen

Het zinken dak is vervangen door een pannendak om de dorpsraad en de ondernemersvereniging tegemoet te komen, die niet van zink geporteerd waren. Bovendien vonden de twee organisaties het oorspronkelijke ontwerp te massaal. "We gaan nu zo bouwen dat het net lijkt alsof het hotel uit meerdere panden naast elkaar bestaat," zegt Boogert.
Tekening Noordstaete
Voorzijde van het appartementenhotel © Omroep Zeeland
De stikstofbelemmeringen zijn inmiddels uit de wereld doordat de landelijke regels zijn versoepeld en er anders wordt gerekend. Het te verwachten autoverkeer van en naar het hotel moest eerder worden vergeleken met de huidige situatie. "Voor de stikstofuitstoot wordt nu gekeken naar de toestand van vroeger, voor de brand."
Bij de nieuwe berekening wordt de zogeheten stikstofdepositie zelfs minder in plaats van meer.

Goede gesprekken

Boogert zegt goede gesprekken te hebben gevoerd met de dorpsraad en de ondernemers en zij zijn blij met het nieuwe plan. Ook het college van B&W gaat akkoord. Volgende week worden de fracties bijgepraat. In februari moet de gemeenteraad een klap op het project geven.
De bouw start volgens Boogert na de zomer en duurt een jaar.