Blindheid dwingt Giel van Boom (85) na twintig jaar te stoppen als raadslid

Een jaar geleden nam plotseling zijn zicht af. Nu ziet de 85-jarige Giel van Boom uit Hoek helemaal niks meer en moet hij noodgedwongen stoppen met zijn werk als raadslid in Terneuzen voor TOP/Gemeentebelangen.
Giel van Boom (85) moet door zijn blindheid na ruim twintig jaar stoppen als raadslid
Hij staat nog wel op de kandidatenlijst, onderaan als lijstduwer. In de hoop nog wat stemmen voor de partij binnen te halen. "Ik heb in al die jaren een groot netwerk opgebouwd en ik weet dat een aantal mensen speciaal stemt, vanwege mij. Ik wil nog graag mijn steentje bijdragen aan de partij, maar als ik weer veel voorkeursstemmen krijg, sla ik mijn plekje toch af", zegt hij.
Giel van Boom komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Hij werkt voor Dow Botlek. Uiteindelijk verhuist hij voor werkgever Dow in 1963 met zijn gezin naar Hoek om de fabriek in Terneuzen op te helpen zetten. Hij is getrouwd met Riet, heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen.
Bij de allereerste verkiezingen waaraan TOP/Gemeentebelangen meedeed, kreeg zijn partij met één stem verschil de restzetel. "Dat trucje hoop ik dit jaar met 'mijn stemmen' nog eens te herhalen. Extra stemmen binnenhalen."
Giel van Boom voetpad Hoek
Giel van Boom (links) met een dorpsgenoot op het voetpad waar hij zich jarenlang voor heeft ingezet. © Omroep Zeeland
TOP/Gemeentebelangen zette hij op uit frustratie over een voetpad in Hoek dat de gemeente maar niet wilde doortrekken naar het voetbalveld. "Na een zoveelste gesprek bij de gemeente ben ik doorgelopen naar de notaris en heb ik gevraagd of ze statuten wilden opstellen om een partij op te richten."

Geen verstand van politiek

Verstand van een partij beginnen had hij allerminst, maar door hulp en advies van verschillende kanten en medestanders in Terneuzen is het hem toch gelukt. "We hadden het gevoel dat de gemeente niet goed naar de burgers luisterde en dat ze van elkaar niet wisten wat er leefde", zegt hij.
HoekNieuws het bekende Geeltje van Giel
Hoek Nieuws, beter bekend als het 'Geeltje van Giel'. © Omroep Zeeland
Om daar verandering in te brengen is Van Boom, toen hij in 2003 werd verkozen, het bekende 'Geeltje van Giel' begonnen. "Zo hield ik de inwoners van Hoek op de hoogte van wat er speelde bij de gemeente over hun dorp en wat wij als partij deden voor het dorp", legt hij uit. "Een partijlid die in Hoek woont neemt dat nu van mij over. Die verbinding met de inwoners is zo belangrijk", legt hij uit.
Je kan er heel lang over nadenken, maar het lost niks op.
Giel van Boom over zijn blindheid
Zijn blindheid is ontstaan door een aantasting van zijn oogzenuw. Zelfs toen hij zijn zicht verloor liet hij zich niet uit veld slaan. "Je kan er heel lang over nadenken, maar dat lost niks op."
Giel van Boom TOP/Gemeentebelangen
Giel van Boom met zijn vrouw Riet, zijn steun en toeverlaat. © Omroep Zeeland
Lezen gaat niet meer, maar door naar de radio en televisie te luisteren blijft hij aardig op de hoogte van wat er allemaal speelt. "Mijn vrouw leest de krant voor en ook stukken uit de gemeenteraad." Met hulp van echtgenote Riet en partijleden heeft hij het afgelopen jaar toch zijn raadswerk kunnen doen.

Nog tal van ideeën voor de partij

Ook al zit hij straks niet meer in de gemeenteraad, helemaal stoppen komt in het woordenboek van Van Boom niet voor. Zijn hoofd zit nog zo vol ideeën die hij wil overdragen. "Op de achtergrond blijf ik betrokken. Er is nog steeds genoeg te doen. De politiek moet leren veel verder vooruit te denken. Iets wat nu nog voldoet, kan over jaren niet meer zo zijn. Daar moet je op voorbereid zijn."