Hoge waterstanden zorgen voor schade op stranden Vrouwenpolder en Nieuwvliet

Na de hogere waterstanden aan de Zeeuwse kust is de meeste schade gemeten op de stranden van Vrouwenpolder en Nieuwvliet. Voor de rest gaat het vooral om materiaal dat is aangespoeld. Bij Vlissingen werd woensdag een waterstand van 3,40 meter boven NAP gehaald.
Hoge waterstanden zorgen voor schade op stranden
Waterschap Scheldestromen nam woensdagmiddag maatregelen vanwege verhoogde waterstanden. Buitendijkse wegen werden afgesloten en het Waterschap hield de waterstanden extra in de gaten. De verwachting was dat de waterstand 3,40 boven NAP bij Vlissingen zou komen en dat is uiteindelijk ook bereikt. Er is schade, maar al met al valt het volgens het Waterschap mee.

Het meeste zand afgeslagen in Vrouwenpolder

"De stranden van Vrouwenpolder zijn er het ergste aan toe. Daar is het meeste zand afgeslagen. Voor de rest is er op de Zeeuwse stranden troep aangespoeld en dat gaan we zo snel mogelijk opruimen", zegt Arjan Goossen van Waterschap Scheldestromen.
Er is door het hoge water ook zand weggeslagen op plaatsen bij Nieuwvliet. Bij Vrouwenpolder is een dijktrap en een strandopgang afgesloten door de schade. Dat er sprake was van hogere waterstanden kwam door veel wind en omdat het springtij was.

Opspuiten stranden

Omdat de stranden van Zoutelande tot Vlissingen afgelopen maanden zijn opgespoten is daar de schade minder. "Het opspuiten heeft goed zijn werk gedaan", aldus Goossen.
Bij een waterstand vanaf 3,30 meter boven NAP stelt het waterschap fase 1 dijkbewaking in. Dat was woensdag het geval. De dijken worden in deze fase nog niet daadwerkelijk bewaakt. Wel is er sprake van een verhoogde staat van paraatheid, zo werden de waterstanden continue in de gaten gehouden.

Wegen afgesloten

Uit voorzorg werden woensdag de Panoramaweg bij Breskens en enkele strandovergangen aan de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen afgesloten. Deze zijn inmiddels weer open.
Schade aan de kust bij Vrouwenpolder door hogere waterstanden
Op het strand bij Vrouwenpolder is stukken strand weggeslagen © Omroep Zeeland