Situatie onwerkbaar voor Sluis raadslid

Vorige maand werd al bekend dat het Sluise raadslid Sjaak Quaak bij de komende raadsverkiezingen overstapt naar de nieuwe partij Sluis Lokaal, nu stapt hij ook echt uit de CDA-fractie. Hij gaat de komende twee maanden zelfstandig verder.
Sjaak Quaak
Raadslid Sjaak Quaak voelt zich niet meer thuis bij het CDA. © Omroep Zeeland
De situatie werd onwerkbaar, bevestigt Quaak. Het raadslid stond er al langer alleen voor in de raad. In de laatste raadsvergadering van december stemde hij opnieuw anders dan zijn collega-CDA'ers in de raad. Zo kreeg een motie van oppositiepartij PvdA om nog niet akkoord te gaan met de aanleg van een zonnepark bij Oostburg mede dankzij zijn tegenstem, net niet genoeg stemmen.
Ook in de discussie over de toeristische verhuur in de woonkernen volgde de oudgediende niet de koers van zijn eigen partij, die voor een maximum van zestig dagen verhuur pleitte. Hij stemde mee met Onafhankelijk West, VVD, D&T en Lokale Partij Sluis die vooralsnog enkel een registratieplicht voor huiseigenaren wilden.

Niet op kandidatenlijst

Quaak kreeg dit najaar van het CDA-bestuur te horen dat hij bij de komende raadsverkiezingen niet op de kandidatenlijst zou staan. Na ruim zes raadsperiodes vond de partij het tijd voor verjonging. Het raadslid sprak toen het vermoeden uit dat hij buiten de boot was gevallen, vanwege zijn eigenzinnigheid. "Ik ben geen jaknikker", zei hij.
Vorige week nam hij het besluit om alsnog als onafhankelijk raadslid verder te gaan. "Ik ben er niet uitgegooid, maar de situatie was niet langer werkbaar. Ze hadden een eigen app waar ik niet in zat."

Stroeve verhoudingen binnen coalitie

Het loopt al een tijdje niet lekker tussen de coalitiepartijen in Sluis. De CDA-fractie heeft afgelopen week laten weten geen deel meer uit te maken van het coalitieoverleg. Fractievoorzitter Patricia van de Vijver erkent dat er onderling 'frustraties' bestaan, maar ontkent dat er ruzie is. Volgens haar bestaat er onder meer verschil van inzicht over de wens om fysiek te vergaderen. "We willen liever digitaal overleggen." Bovendien komen de verkiezingen eraan. "We willen mekaar de ruimte geven richting de verkiezingen. Het is logisch dat partijen zich dan willen profileren. We houden elkaar wel op de hoogte via de app."

Motie van wantrouwen

Wethouder Peter Ploegaert had al eerder aangekondigd het overleg met de fractievoorzitters en de wethouders aan zich voorbij te laten gaan. Hij beschouwde een in november aangenomen motie over de bouw van extra woningen in Cadzand, als een motie van wantrouwen tegen hem. Binnen het college was hij het ook niet eens over de aanpak van de toeristische verhuur. Ploegaert had zelf verder willen gaan de registratieplicht, maar schikte zich naar de meerderheid van de collegeleden.
De wethouder - die in maart stopt - onthoudt zich nu van commentaar.