Blije gezichten op het schoolplein, maar gebrek aan perspectief voor studenten

Kinderen rennen gillend naar buiten in de pauze op de eerste dag na de kerstvakantie, blij dat ze weer met hun klasgenoten pauze kunnen houden. Bij de openbare basisschool Die Heenetrecht in Oud-Vossemeer zijn ze opgelucht dat ze weer open mogen, nadat de scholen een week eerder dicht moesten vanwege de komst van de omikron-variant.
Blijdschap op het schoolplein dat kinderen weer naar school mogen
"Ik ben heel blij dat we weer naar school mogen", zegt een van de kinderen op het schoolplein. Online les werkte niet zo goed, zegt hij. "De juf kan het toch beter uitleggen dan papa en mama. De juf heeft daar een opleiding voor gevolgd!"

'De anderen gemist'

Dat is wat alle kinderen op het schoolplein zeggen: dat de online lessen minder goed werken dan les in de klas. Maar vooral ook dat het gezelliger is met zijn allen op school en in de pauzes op het schoolplein. "Ik heb vooral de anderen gemist", zegt de één. "We zijn hier allemaal vrienden", zegt de ander.
Het is een gevoel dat ook overheerst bij de docenten, zegt de locatieleider van Die Heenetrecht, Eefje Simons. "Vooral feedback geven is toch ook lastig bij het online lesgeven."

Vreugde overheerst

Toch zijn er ook zorgen. Want dat de scholen een week eerder dicht moesten voor de kerstvakantie is niet voor niks, met de omikron-variant die zich ondanks de lockdown flink verspreidt. "We maken ons ook bijvoorbeeld zorgen om de veiligheid van de leerkrachten." Maar de vreugde overheerst. "Het is heerlijk om de kinderen weer hier op school te hebben."
Naast de basisscholen mochten ook de middelbare scholen weer de deuren openen voor al hun leerlingen. Maar mbo's, hogescholen en universiteiten moeten online lesgeven. Alleen voor het praktijkgericht onderwijs mogen de studenten naar school komen.

Lege gangen

Dat betekent dat bij de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen de gangen en lokalen leeg blijven. Dat is niet zonder gevolgen, zegt onderwijskundige Dorette Schotpoort van de HZ. "Het op je kamer zitten, online lessen volgen, je laptop weer dichtklappen en nog steeds op je kamer zitten. Het doet wat met de motivatie van studenten. Dat hebben we tijdens de twee eerdere lockdowns ook gezien."
Het niet hebben van een perspectief valt de studenten zwaar, zegt onderwijskundige Schotpoort
Schotpoort zegt dat de school er veel aan doet het contact met de studenten te houden. Gesprekken online, of als het nodig is fysiek, over hoe het gaat bijvoorbeeld.

Zwart scherm

En als het thuis echt niet gaat, dan mag de student in overleg naar school komen. Maar het niet langer oog in oog staan met de studenten, maakt het lastig. "Soms ziet de docent letterlijk een zwart scherm. En je weet niet wat er achter dat scherm gebeurt. Dan zijn de studenten echt moeilijk te bereiken."
heropening onderwijs
Lege gangen op de HZ, hier veelal nog online les © Omroep Zeeland
Naast het sociale contact op school, dat nu voor de derde keer in amper twee jaar ontbreekt voor de studenten, benadrukt Schotpoort dat de lockdown ook gevolgen heeft voor de studie en de ontwikkeling van de student zelf.
"Studeren gaat ook over hoe jij je als professional ontwikkelt. Hoe kijk je tegen zaken aan? Hoe verwoord je dat? Wat vind je van andere standpunten? Dat stuk zelfontwikkeling is ook heel belangrijk en dat gaat het beste als je elkaar ziet en hoort", aldus Schotpoort.
heropening onderwijs
Voor de derde keer in amper twee jaar tijd lege collegebanken in Vlissingen © Omroep Zeeland
Komende vrijdag, 14 januari wordt de situatie op de scholen opnieuw geëvalueerd. Als de situatie rondom de besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames door het coronavirus het toelaat, kunnen dan wellicht ook de mbo's, hogescholen en universiteiten weer overstappen op fysiek lesgeven. Maar of dat kan is maar de vraag, nu de omikron-variant voor een golf aan nieuwe besmettingen zorgt.

'Geen perspectief'

Het is zelfs niet ondenkbaar dat ook middelbare scholen en basisscholen weer de deuren moeten sluiten, als de omikron-golf te hard om zich heen grijpt. Dat maakt het volgens Schotpoort van de HZ alleen maar moeilijker. "Er is geen perspectief. Niet iets waar je naartoe werkt. Dat is misschien wel het allerlastigste."