Zwembad verhoogt prijs entreekaart om gasrekening te kunnen betalen

De gasprijzen zijn hoger dan ooit en dat heeft grote gevolgen voor zwembaden die geen vast energiecontract hebben, zoals het Vrijburgbad in Vlissingen. Het zwembad betaalt momenteel de hoofdprijs om het water en de rest van het gebouw warm te stoken. Locatiemanager Cees van Dongen ziet daarom geen andere mogelijkheid dan een gedeelte door te berekenen in het entreekaartje. "We zijn genoodzaakt de entreeprijs met zes procent te verhogen."
Het Vrijburgbad ontkomt er niet aan, de prijs van het entreekaartje wordt hoger
De prijs van een entreekaartje wordt vanwege de inflatie regelmatig wat hoger. "Dat is gemiddeld met 2,5 procent, maar dit jaar zouden we dat minstens moeten verdubbelen willen we uit de kosten kunnen komen", verklaart Van Dongen. Hij heeft het verzoek neergelegd bij de gemeente. "Hopelijk gaan ze ermee akkoord, zo niet dan gaan we een heel zwaar jaar tegemoet. We moeten de extra kosten toch terugverdienen en dat gaat niet met een leeg zwembad."

Gunstige contracten

Het Vrijburgbad is onderdeel van de landelijke keten Optisport. Specialisten op het hoofdkantoor bespreken jaarlijks de energiekosten en proberen het contract zo gunstig mogelijk af te sluiten, maar dit jaar was dat onmogelijk. "De energieprijzen zijn met 75 procent gestegen en de gasprijzen met ruim 50 procent dus dat betekent voor ons 10.000 tot 12.000 euro extra per maand voor hetzelfde verbruik", vertelt Van Dongen.
gasprijzen gevolgen zwembaden 2
Locatiemanager Cees van Dongen © Omroep Zeeland
De energieprijzen fluctueren op dit moment flink en dat kan positief of negatief uitpakken. Een oplossing om de kosten enigszins zelf in de hand te houden is verduurzaming. Van Dongen ziet dit echter niet snel gebeuren bij het Vrijburgbad: "We hebben onlangs een rapport ontvangen over de verduurzaming van het zwembad want we zijn er wel continu mee bezig. Het is alleen lastig om warmtepompen te plaatsen in verband met de leeftijd van het gebouw en de enorme kosten die hieraan verbonden zitten. Voor de komende jaren zit het er in ieder geval niet in en zullen we nog afhankelijk blijven van de gasprijzen."