Tonnen uit erfenis van VVV beschikbaar voor toeristische projecten

Er is een flinke smak geld beschikbaar voor initiatieven die recreatie en toerisme bevorderen in Zeeland. De stichting Stimuleringsfonds Fan van Zeeland gaat de erfenis van VVV Zeeland verdelen.
Geld beschikbaar uit erfenis VVV Zeeland
Het geld is vrijgekomen door de verkoop van bezittingen van de VVV, nadat die per 1 januari 2021 werd opgeheven. Vooral het pand in Domburg leverde flink wat op. De VVV moest stoppen omdat er geen vertrouwen meer was van de subsidieverleners, de Zeeuwse gemeenten en provincie, en ondernemers.
Nadat vastgesteld werd dat de VVV zich aan de prestatieafspraken had gehouden, en er geen subsidie meer terugbetaald hoefde te worden, bogen de leden van de Raad van Toezicht, Luit Ezinga en Jacques Suurmond, zich over een bestemming voor het overgebleven geld.
Luit Ezinga
Luit Ezinga van Stimuleringsfonds Fan van Zeeland. © Omroep Zeeland

Bevorderen toerisme in Zeeland

Besloten werd om het geld in te zetten in 'de geest van VVV Zeeland', namelijk het bevorderen van het toerisme in Zeeland. Daarvoor is inmiddels het Stimuleringsfonds Fan van Zeeland opgericht. "Binnenkort maken we bekend hoe mensen initiatieven kunnen aanmelden om aanspraak te maken op een deel ervan", zegt Luit Ezinga. "Alle plannen zijn welkom, als ze het toerisme in Zeeland maar ten goede komen."
Het was geen optie om het overgebleven geld te verdelen over de subsidieverstrekkers, aldus Ezinga: "De VVV heeft de subsidies volgens afspraken uitgegeven. Wanneer we het zouden terugstorten, weten we niet of het dan aan het toerisme besteed gaat worden." Hoeveel geld er precies in het fonds zit, wil Ezinga niet zeggen, wel dat het een substantieel bedrag is: "Zeg maar tonnen." Wanneer de hele erfenis van de VVV Zeeland is verdeeld, zal het fonds opgeheven worden.