Familie Mutsaers krijgt geen toestemming voor uitbreiding hotel: 'Dan moeten we er maar arbeidsmigranten inzetten'

Geen herrie in hotel De Druiventros, maar wel herrie in Nieuwvliet-Bad. De Brabantse familie Mutsaers - bekend van het televisieprogramma Herrie in de Druiventros - krijgt geen toestemming van de gemeente Sluis om het huidige Fletcherhotel in Nieuwvliet-Bad uit te breiden. "Dan moeten we er maar arbeidsmigranten inzetten of een asielzoekerscentrum van maken."
Druiventros
De familie Mutsaers is bekend van de realityseries Herrie in de Druiventros en De Druiventros, d'r op of d'r onder © RTL
Janny Zoontjens-Mutsaers is naar eigen zeggen ten einde raad. Ze is al meer dan zestien jaar bezig om het hotel achter de zeedijk te vernieuwen. De familie kocht het hotel in 2000, baatte het twaalf jaar uit en verhuurt het inmiddels tien jaar aan de Fletchergroep.

Nieuw modern jasje

Op 1 april loopt het huurcontract af en dat moment wilde de familie aangrijpen om het hotel weer zelf te gaan runnen. Maar wel in een nieuw modern jasje, want de accommodatie is inmiddels behoorlijk verouderd.
Nu telt het hotel 35 kamers en vier zalen. Dat moeten er 57 worden, exclusief appartementen. Volgens eigenaresse Janny Zoontjens heeft ze inmiddels 'drie koffers vol tekeningen en plannen', omdat ze de bouwtekeningen op verzoek van de gemeente de afgelopen jaren telkens moest aanpassen. "We hebben met de buren gepraat, we hebben winkels toegevoegd, we hebben steeds aan alle verzoeken voldaan."

Licht aan eind van tunnel

De meest recente plannen gaan uit van 57 kamers en 63 appartementen, omdat er - ook op voorwaarde van de gemeente - op de begane grond winkels moesten komen rondom een dorpachtig pleintje. In 2019 sloot de familie een intentieovereenkomst met de gemeente voor de bouw van het nieuwe hotel en daarmee leek er voor Janny Zoontjens 'licht aan het einde van de tunnel'.
Maar Sluis zette de seinen vlak voor de kerst opnieuw op rood. Het gebouw zou vijf bouwlagen hoog worden en vooral die hoogte vormt een obstakel.
De toetsingscommissie van de gemeente oordeelde vorig jaar al dat het gebouw niet past in het masterplan voor Nieuwvliet waarin - in tegenstelling tot Cadzand-Bad en Breskens - geen plek is voor hoogbouw. Ook roerden omwonenden zich in de tussentijd over de nieuwbouwplannen. Ze vonden die veel te hoog. Bovendien komen ze te dicht bij hun woningen.

'De Sergio Herman van de architecten'

Janny Zoontjens: "We hebben daarom een second opinion gevraagd omdat we van mening waren dat de slager niet zijn eigen vlees moest keuren. We hebben de crème de la crème op stedenbouwkundig gebied, de Sergio Herman van de architecten naar voren geschoven, Jo Coenen. Die is positief over onze plannen."
Het huidige Fletcherhotel
De nieuwbouw voor het huidige Fletcherhotel zou volgens het college niet passen bij Nieuwvliet. © Google Maps
Toch houdt het college van burgemeester en wethouders vast aan de eerdere conclusie van de toetsingscommissie. Omdat de second opinion "onvoldoende inzicht en onderbouwing geeft waarom het oorspronkelijke advies terzijde geschoven zou moeten worden", zo schrijven B en W. Ook vrezen ze dat de second opinion in de planologische procedure onderuit gehaald zou kunnen worden, vanwege de weerstand vanuit de buurt.

'Het is geen Trump-Tower'

Zoontjens-Mutsaers is daar verbolgen over. Daags voor kerst kwam de afwijzing binnen. "Ik dacht: wat is dit nou weer? We praten er al zestien jaar over. Dit is gewoon niet menselijk. Zo ga je toch niet met burgers, en met ondernemers om. Er werken hier mensen uit de streek, sommige personeelsleden al jaren. Sta eens op voor je ondernemers! Twee bouwlagen erbij, waar praten we over? In Vlissingen staat een toren van honderd meter, in Cadzand kan het wel. Ik snap het niet meer. Het is geen Trump-tower hoor!", reageert ze emotioneel.

Volledig uitgeblust

Wat er nu moet gebeuren? Zoontjens-Mutsaers weet het even niet meer. "We zijn volledig uitgeblust door de behandeling van de gemeente. We hebben vorig jaar onze compagnon uitgekocht. Dat hebben we kunnen doen via een succesvolle crowdfundingsactie. Maar de vaste lasten lopen nu wel door." Deze crowdfundingsactie leverde in juli vorig in een uur tijd 2,5 miljoen euro op, opgebracht door bijna 1100 investeerders.

Asielzoekers

Mogelijk wil de Fletchergroep blijven huren. Maar de tv-persoonlijkheid uit Berkel-Enschot denkt ook aan het huisvesten van arbeidsmigranten of aan het aanbieden van de accommodatie aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat nog geen locatie in Zeeuws-Vlaanderen heeft. Het vertrouwen in de gemeente is zoek. "Helaas zien we geen andere opties meer of er moet nu toch een andere wind in de gemeente gaan waaien."
Wethouder Peter Ploegaert was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.