Oostburg aan vooravond van miljoenenbesluit: skyline ziet er over tien jaar mogelijk compleet anders uit

Als het aan zorgorganisatie ZorgSaam en burgemeester en wethouders van Sluis ligt, ziet de skyline van Oostburg er over pakweg tien jaar compleet anders uit dan nu. Praktisch alle beeldbepalende gebouwen op het gebied van onderwijs en zorg gaan plat om plaats te maken voor nieuwbouw op een andere plek. Tenminste; als de gemeenteraad donderdagavond met de plannen akkoord gaat. Het is dus het uur U voor Oostburg.
toekomst zorg oostburg
De skyline van Oostburg ziet er over tien jaar compleet anders uit, is het idee © Omroep Zeeland
Het dagelijks gemeentebestuur en ZorgSaam zijn er samen van overtuigd dat een investering van 62 miljoen euro nodig is om zo'n beetje alle voorzieningen voor zorg en onderwijs in het centrum te verplaatsen en opnieuw te bouwen. In de plannen verdwijnt verpleeghuis Stelle van zijn plek. Daarvoor in de plaats wordt een nieuw pand voor het Zwin College gebouwd. Een groot deel van het gemeentehuis wordt gesloopt. Daar komen huizen en woningen met zorg voor onder meer de ouderen van Stelle.

Antonius gaat plat

Het gemeentehuis gaat naar het pand waar nu twee basisscholen en de kinderopvang zitten. De scholen en opvang krijgen een nieuw gebouw verderop op de campus, bij het Zwin College en het sportcomplex. En het huidige gezondheidscentrum Antonius gaat plat en krijgt een nieuw onderkomen op de plek waar nu het jongerencentrum Time Out zit. Op de plek van het Antonius komen huizen.
Tenminste, zo zouden dus het dagelijks gemeentebestuur en ZorgSaam het samen graag zien. Het gemeentebestuur wil 26 tot 29 miljoen investeren. ZorgSaam 33 tot 34 miljoen.
toekomst zorg oostburg
Het Antonius gaat plat en op deze plek komen huizen volgens het plan © Omroep Zeeland
Verpleeghuis Stelle stamt uit de jaren tachtig en is sterk verouderd. Opknappen zou bijna net zo duur zijn als verplaatsen, blijkt uit de plannen. Maar, zegt ZorgSaam, het gaat niet alleen om nieuwe gebouwen. Het gaat vooral over hóe je de zorg organiseert. Door oplopende personeelstekorten en steeds meer ouderen in de regio móet de zorg anders.

Een verhuizing naar een kilometer verderop

Daarom gaan de ouderen van Stelle een kleine kilometer verderop wonen, op de plek waar nu het gemeentehuis staat. Een groot deel daarvan wordt gesloopt, het monumentale deel blijft. Het idee is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen met alle voorzieningen die daarbij nodig zijn. In hofjes bij elkaar. Zodat personeel en zorg gedeeld kunnen worden.
toekomst zorg oostburg
Verpleeghuis Stelle gaat plat, hier komt het nieuwe Zwin College © Omroep Zeeland
Volgens René Smit, bestuurder van ZorgSaam is dat 'delen van zorg' een heel belangrijk onderdeel van het plan. Hij verwijst naar de zorgkloof: er zijn de komende jaren steeds meer ouderen die een beroep doen op de zorg, het personeelstekort wordt alsmaar groter. "We werken in het gezondheidscentrum samen met allerlei zorgorganisaties. We delen zorgmedewerkers en kennis. Dat wordt alleen maar belangrijker. Bijvoorbeeld om de nachtdienst van de ouderenzorg en Tragel te kunnen blijven garanderen."
33 miljoen voor een nieuwe (zorg)skyline van Oostburg
Ook cliënten van Tragel komen daarom in de plannen in de buurt van de ouderen te wonen. Het zorgpersoneel dat de nachtdienst draait, zou dan zowel over de cliënten van Tragel, als de oudere bewoners waken. "Die kant moeten we echt op, anders is er straks helemaal geen nachtdienst meer mogelijk", aldus Smit.
Volgens de planning moeten de ouderen van Stelle in 2027 naar hun nieuwe plek verhuizen. De rest van de verhuizingen volgt daarna.
toekomst zorg Oostburg
Het gemeentehuis wordt gesloopt, alleen het monumentale deel zou mogen blijven staan © Omroep Zeeland
Het is realistisch, zegt Smit. "We praten er al lang over. Nu komt alles samen. Dit is zo uniek: de plannen van ons, het gemeentebestuur, de scholen. We kunnen dit niet ruggelings, we moeten dit echt samen doen. Met alle betrokken organisaties en partners." Hij voegt daaraan toe dat alles met alles te maken heeft. "Als je één puzzelstukje verplaatst, verplaatst de andere ook."

Blauwdruk voor heel Nederland

Smit hoopt dat er groen licht komt. Volgens hem is dit plan een blauwdruk van de toekomst van de zorg. Ook voor de rest van Nederland: "We lopen hier in Zeeuws-Vlaanderen voorop met vergrijzing én een oplopend personeelstekort. Dit is het voorland van heel ons land. Dus wat we hier gaan doen, wekt zeker de belangstelling."
toekomst zorg oostburg
Dit is een plattegrond van welke voorziening waar komt, volgens één van de scenario's © ZorgSaam
De gemeenteraad gaat over de investering van 26 tot 29 miljoen euro. Dat geld gaat onder meer naar nieuwe schoolgebouwen, een nieuwe plek voor de kinderopvang en het verplaatsen van het gemeentehuis en de bushalte. Pas als de raad akkoord gaat, kunnen de partijen aan de slag met de plannen voor het gemeentehuis en nieuwbouw voor het gezondheidscentrum.
Tijdens een eerdere commissievergadering lieten verschillende raadsleden zich kritisch uit. Ze spraken over 'slikken of stikken.' Welke van de twee het uiteindelijk wordt, blijkt donderdagavond.