Kerstboom spuugzat? Deze alpaca's ademen, poepen en spugen niets liever dan de dennengeur van jouw boom

"Wat ze vooral heel lekker vinden, zijn de sappen van de groene naalden", vertelt Mara Houmes-Vlaander van Alpacas Zeeland in Aagtekerke. Ze zamelt kerstbomen in voor haar 35 alpaca's en daar wordt flink gehoor aan gegeven. Auto's rijden af en aan met de afgedankte alpacadelicatesse.
De alpaca's in Aagtekerke smullen van de kerstbomen
Een auto met aanhanger levert zo'n 40 bomen af, afkomstig uit een straat in Veere: "Ik heb het oproepje in de buurtapp gezet en we hadden zo een hele kar vol", legt de brenger van de bomen uit.

Natuurlijke ontwormer

Houmes-Vlaander is erg blij met de bomen: "Af en toe eten ze ook stukjes van de bast af. Er zit een stofje in dat een soort natuurlijke ontwormer is. Dus het is niet alleen leuk en lekker om te eten, maar het is ook nog gezond voor de alpaca's."
Alpaca
De alpaca's van Mara lusten wel een kerstboompje © Omroep Zeeland
Iedere dag eten haar dieren zo'n twaalf tot veertien kerstbomen. Met de voorraad aan bomen die nu wordt gebracht, kunnen de alpaca's even vooruit: "Sowieso nog wel een paar weken. Op een gegeven moment zullen ze het misschien wel een beetje zat worden, maar nu vinden ze het nog heel lekker. Ze springen en rollen erdoorheen."

Alpaca's ademen, poepen en spugen de dennengeur

En met al die activiteit rondom kerstbomen, gaan de dieren ook steeds meer op een kerstboom lijken: "Na het vele eten van kerstbomen, ruikt op een gegeven moment de adem, de poep en het spuug van de alpaca's naar de dennen", zegt de alpacahouder.
Dat betekent dat het nog even kerst blijft op de alpacaboerderij: "We hebben de kerstverlichting weer aangedaan en zijn gewoon weer even lekker in kerststemming met z'n allen."