Van Anrooij vijfde én tweede bij NK veldrijden

Shirin van Anrooij is vijfde geworden bij het Nederlands kampioenschap veldrijden. De negentienjarige Kapelse was ruim een halve minuut later binnen dan de ongenaakbare Marianne Vos, die voor de zevende keer Nederlands kampioen werd. Van Anrooij moest de titel bij de beloften na een nek-aan-nek race laten aan Fem van Empel.
Shirin-van-Anrooij-1-NK
Shirin van Anrooij tijdens het NK veldrijden 2022 © Corrado Francke
Vanwege corona werd het NK niet in Zaltbommel, maar in Rucphen verreden. Ook koersten de elite- en beloften samen, omdat er in Nederland alleen wedstrijden met een topsportstatus georganiseerd mogen worden. Daardoor werd een 'wedstrijd in een wedstrijd' verreden tussen Van Anrooij en leeftijdsgenoten Puck Pieterse en Fem van Empel.
Na de start zat Van Anrooij snel in de voorste groep met gedoodverfde favorieten Marianne Vos en wereldkampioene Lucinda Brand. Op een derde van de koers wist Vos een gat te slaan en ging ze solo aan de leiding. Het lukte Van Anrooij samen met de andere achtervolgers niet de ontketende Vos nog bij te halen.
De 34-jarige Brabantse reed daardoor onbedreigd naar haar zevende nationale titel in het veldrijden, op gepaste afstand gevolgd door Brand (tweede) en de onttroonde Nederlands kampioene Ceylin del Carmen Alvarado.
Shirin-van-Anrooij-NK-2
Shirin van Anrooij verliest de nek-aan-nek race met Fem van Empel tijdens het NK © Corrado Francke
Doordat Pieterse vroeg in de race twee keer te maken kreeg met materiaalpech speelde zij geen rol in de talentenstrijd om de beloftentitel. Het ging tot de laatste meters voor de finish tussen Van Anrooij en Van Empel, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk als winnares uit de strijd kwam.

Zware val

Famke van Waterschoot uit Oostburg moest de strijd al vroeg staken. In de eerste ronde kwam ze zwaar ten val en moest ze langs het parkoers behandeld worden. Hoe het op dit moment is met Van Waterschoot, is nog niet bekend.