Internationaal niveau smaakt naar meer: rugbyer Gabor aast op de top

Gabor Besuijen (21) uit Middelburg hoort bij de meest talentvolle rugbyers van ons land. Besuijen speelt wekelijks met Oemoemenoe op het hoogste niveau en heeft ook al internationale ervaring opgedaan met Team Delta, waarin de beste spelers tot 24 jaar trainen en spelen. Daardoor is Besuijen nog ambitieuzer geworden om de top te halen.
Internationaal niveau smaakt naar meer: rugbyer Gabor aast op de top
"Het is een selectieve groep met de top van Nederland", vertelt Besuijen over Team Delta, waarmee hij vorig jaar enkele internationale wedstrijden speelde.
"Het niveau schiet omhoog en iedereen is gedreven om het beste van zichzelf te laten zien. Want er zitten ook trainers van het nationale team bij. Je kan jezelf op de kaart zetten."

Groot en sterk

Besuijen speelt bij Oemoemenoe als tighthead prop. Deze positie is in de scrum belangrijk. Besuijen staat daar in de eerste rij om te zorgen dat de tegenstander geen terrein kan winnen. De 21-jarige Middelburger is groot en sterk en dat komt in de scrum goed van pas. "Er mag niemand doorheen komen."
Zijn spel bij Oemoemenoe is dus opgevallen bij de bondstrainers. "Het is goed voor mijn ontwikkeling. Je krijgt een andere mentaliteit en motivatie mee. Bij Oemoemenoe zijn er ervaren jongens. Die hebben niet meer de fysieke motivatie om echt nog volle bak in de gym te staan. Om door te werken. Bij Team Delta is dat wel. Die jongens zijn heel gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen."
rugby Oemoemenoe Haagsche RC Gabor Besuijen
Gabor Besuijen probeert de bal af te pakken bij Timon Vijn van Haagsche RC © Orange Pictures
Besuijen wil doorgroeien in de sport. "Ik heb nu aan het internationale niveau geproefd en dat smaakt naar meer. Ik ben de opties aan het bekijken om het nationale team te halen. Dat zijn doelen die ik gesteld heb."

Vertrek Oemoemenoe?

Voorlopig speelt hij nu wekelijks zijn wedstrijden voor Oemoemenoe in de ereklasse. Toch sluit hij een overgang naar een andere club niet uit. "Ik zit op mijn plek bij Oemoemenoe en leer heel veel van ervaren jongens zoals Quinten van Dijk. Maar er zijn ook kansen verder in het land, waar ook ervaren spelers zijn. Of een overgang nu aan de orde is? Nee, op dit moment niet."
Rugby Europe is in de zomer van 2021 met een nieuwe competitie (Super Cup) gestart om talentvolle spelers tot 24 jaar ervaring te laten opdoen met het oog op het WK in 2027. Nederland doet mee met Team Delta.
Gabor Besuijen speelde mee tegen Spanje en Portugal. Swen Seijbel van Oemoemenoe trainde ook mee met Team Delta, maar Seijbel is uitgeschakeld door een knieblessure.