Zo denken de Zeeuwen over het nieuwe kabinet

Het heeft even geduurd, maar eindelijk staat kabinet Rutte IV vandaag op het bordes. Het officiële regeren kan, na een periode van een jaar, weer beginnen. Maar hebben de Zeeuwen een beetje vertrouwen in het nieuwe kabinet?
Dit denken de Zeeuwen over het nieuwe kabinet
"Het heeft veel te lang geduurd", zegt Liesbeth Maas uit Vlissingen. "Ik ben blij dat er eindelijk een kabinet is, maar ik moet nog zien dat ze de vier jaar uitzitten." Kees Raats is iets positiever: "Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Ze zijn net begonnen, dus we zullen het zien na vier jaar. Het zijn allemaal mensen die hun best willen doen."
Op straat geven mensen het nieuwe kabinet maar schoorvoetend een kans: "Ik heb mij er nog niet in verdiept. We gaan het allemaal wel zien. het heeft veel te lang geduurd", zegt Patrick Rooman. "Ze moeten een aantal moeilijke keuzes maken over corona en de verduurzaming." Christa Butler heeft een harder standpunt: "Ik heb er geen vertrouwen in, ze doen maar wat. Ik moet nog zien dat ze de vier jaar uitzitten. Het is mijn kabinet niet want ik heb op niemand gestemd."

'Formatie verdient geen schoonheidsprijs'

Oudgedienden uit de Zeeuwse en Haagse politiek kijken kritisch, maar toch ook hoopvol naar de nieuwe samenstelling van het kabinet. Ze reageerden vanmiddag in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer. "Ik ben vooral blij dat er een kabinet staat, hoewel de formatie geen schoonheidsprijs verdient", reageert Rutger Schonis van D66.
Luister hieronder de Zeeuwse Kamer terug:
De Zeeuwse Kamer met Zeeuwse oudgedienden uit de politiek
Jan te Veldhuis van de VVD en Albert de Vries van de Partij van de Arbeid hebben er weinig vertrouwen in. "Het vertrouwen is een beetje weg. Het is een andere club, maar met dezelfde plannen, dus ons staat hetzelfde te wachten."

Frisse wind en vernieuwing

Toch proberen de mannen wel hoopvol te zijn. Te Veldhuis: "Ik vind het opvallend dat er veertien nieuwe ministers zijn. Mensen die niet al jaren rondlopen in die Haagse politiek. Ze zorgen voor een frisse wind. Misschien is het een goeie mix voor de toekomst en voor vernieuwing."
Het nieuwe kabinet Rutte IV
Het nieuwe kabinet Rutte IV © ANP
De gebruikelijke bordesscène is omgeven met tradities, maar was dit jaar anders dan anders vanwege corona. Zo moesten alle bewindslieden anderhalve meter afstand houden. Ook werd Sigrid Kaag online beëdigd als minister van Financiën, omdat ze met corona thuis zit.
De bewindslieden leggen voor hun beëdiging de eed ('zo waarlijk helpe mij God almachtig') of de belofte ('dat verklaar en beloof ik') af. Er mag ook in het Fries worden geantwoord.