Nieuw hospice maakt eind aan wachtlijst. 'Verkeerd beeld dat het hier alleen somber is'

Thuis sterven. Veel mensen willen het, in hun vertrouwde omgeving. Maar in de praktijk blijkt dat er uiteindelijk toch vaak voor een hospice wordt gekozen. Simpelweg omdat blijkt dat de zorg thuis vaak zwaarder kan worden. Boven op het dak van zorgcentrum Ter Reede in Vlissingen is daarom een nieuw hospice gebouwd, met meer kamers dan in het oude.
Meer plek in nieuw hospice Ter Reede
"Want we moesten in het verleden vaak 'nee' zeggen, er was een wachtlijst", zegt verpleegkundige Ellen Bekink. Trots laat ze de nieuwe kamers en andere ruimten zien in het hospice. Dat kwam er ter vervanging van het oude, waar vier cliënten konden verblijven. Het nieuwe heeft zeven kamers. Met een eigen keukentje en badkamer, en een weids uitzicht over Vlissingen en Walcheren.

'Er wordt hier vaak gelachen'

Samen met haar hospiceteam en een aantal vrijwilligers probeert Bekink de cliënten van het hospice een zo aangenaam mogelijke laatste levensfase te bieden. Het beeld dat het in een hospice altijd treurig is bestrijdt ze. "Integendeel, er wordt ook vaak gelachen, er kan een jolige sfeer zijn. En ja, in overleg, kan er zeker een verjaardagsfeestje worden gevierd. En we hebben ook muziekavonden, die worden verzorgd door vrijwilligers. Dat het hier alleen maar somber is, is echt een verkeerd beeld."
Nieuw hospice ter reede
Verpleegkundige Ellen Bekink in een van de kamers van het nieuwe hospice © Omroep Zeeland
Logeren bij de cliënten kan ook, en partners kunnen bij elkaar slapen. Ter Reede is onderdeel van WVO Zorg, maar dat betekent niet dat alleen cliënten van WVO Zorg gebruik kunnen maken van het hospice. Bekink: "Iedereen, ook mensen van buiten Walcheren zijn welkom."