Compliment aan de Zeeuwse buurtbusverenigingen: 'Vrijwilligers zetten zich door weer en wind in'

De provincie Zeeland deelt vandaag het derde compliment van de week uit aan Herman Bouma, voorzitter van de Zeeuwse buurtbusverenigingen. De buurtbusvereniging heeft volgens de provincie tijdens de pandemie veel betekent voor de leefbaarheid van Zeeuwen in kleine kernen.
De Zeeuwse Buurtbusvereniging is de trotse winnaar van een compliment
De coronaperiode is een moeilijke periode voor veel Zeeuwen. De buurtbusvereniging, die geheel bestaat uit vrijwilligers, heeft in die moeilijke periode Zeeuwen bijgestaan. De vereniging zorgt dat de bewoners niet in isolement raken. Herman Bouma heeft als voorzitter een belangrijke samenbindende rol om het geheel in Zeeland te blijven organiseren.
In 2021 hebben 27.000 reizigers gebruik gemaakt van de dienst. In topjaar 2019 waren het er bijna 140.000. De impact van de buurtbus voor de Zeeuwen is cruciaal. "Zeker naar de toekomst toe", volgens Bouma. "Zonder buurtbus verschraalt het OV nog meer."
Ieder jaar worden de Zeeuwen die wat betreft het provinciebestuur een schouderklopje verdienen, in het zonnetje gezet. Normaal gesproken worden de Zeeuwse complimenten uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Zeeland. Vanwege corona is er dit jaar weer geen bijeenkomst. Daarom gaat deze week iedere dag een provinciebestuurder langs bij een Zeeuwse organisatie die het compliment verdient.
Bouma zegt ontzettend verrast te zijn. "Ik voel me vereerd dit in ontvangst te mogen nemen. Dat is een. En twee is dat het compliment dankbaarheid uitstraalt naar al die driehonderd vrijwilligers die zich met de buurtbus bezig houden. We hebben een behoorlijk pittig jaar achter de rug met corona. Maar ze blijven zich toch inzetten en doen het meeste werk. Het is dus een compliment aan alle driehonderd vrijwilligers die zich inzetten. Weer of geen weer."
Herman Bouma was ontzettend trots op het compliment
Herman Bouma was ontzettend trots op het compliment © Omroep Zeeland
Al sinds 2003 zet Herman Bouma zich in voor consumentenbelangen in het openbaar vervoer. "Zowel op nationaal niveau als provinciaal niveau. Het is belangrijk dat er aandacht is voor collectief vervoer voor mensen op het platteland. Om het leefbaar te houden voor ouderen, werkenden, studenten en scholieren. Als er geen buurtbus was, dan was er geen openbaar vervoer". De reiziger en de bereikbaarheid gaan hem aan het hart.