Zeeuwse ondernemers zijn een stuk somberder dan hun collega's in de rest van Nederland

Persconferentie na persconferentie krijgen ondernemers slecht nieuws te horen. Winkels en horeca moeten helemaal dicht, eerder dicht of er mag alleen worden afgehaald. Daar word je als eigenaar natuurlijk somber van. Opvallend is wel dat Zeeuwse ondernemers een stuk somberder zijn over de komende maanden dan hun collega's in de rest van het land, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De Zeeuwse middenstand is somber over de nabije toekomst
Zeeuwse ondernemers zijn gemiddeld drie keer zo pessimistisch, vooral als wordt gekeken naar winst, omzet en ruimte om te investeren. Martijn de Groot van Grand Café De Graanbeurs in Terneuzen is een beetje lamgeslagen: "Uit ervaring blijkt dat de horeca als eerste dicht moet en als laatste open mag. In het begin had ik nog hoop voor de persconferentie, nu is die hoop min of meer verdwenen."

Leegloop naar België

Waardoor Zeeuwse ondernemers nog somberder zijn dan hun collega's uit het land blijft ook voor De Groot gissen. "De maatregelen door het hele land zijn hetzelfde, maar wat meespeelt is denk ik dat wij een grensregio zijn", vertelt hij. Het frustreert hem ontzettend dat de zuiderburen wel in beperkte mate open mogen en dat hij stilstaat met zijn bedrijf. "We zien de stad leeglopen omdat het vijftien minuten rijden is naar België vanaf hier en daar worden we iedere dag mee geconfronteerd."
De Graanbeurs, Martijn de Groot
De Graanbeurs, Martijn de Groot © Omroep Zeeland
Daarnaast speelt ook de uitzichtloosheid een rol in de somberheid van ondernemers. "We weten niet waar we aan toe zijn en zolang er geen geld in het laatje komt hebben we geen omzet", zegt De Groot. In het verleden heeft hij gekozen voor het maken van afhaalmaaltijden, hoewel dat een moeilijke afweging voor hem is. "Wij zijn ons restaurant nooit begonnen om afhaalmaaltijden te maken, maar willen gewoon dat gasten aan tafel zitten en ze hier kunnen serveren. Het doet ons pijn dat dit nu de enige optie is om geld te verdienen."
Uit onderstaande grafiek blijkt dat zowel de Zeeuwse detailhandel als de Zeeuwse dienstverleners een stuk negatiever zijn over de komende drie maanden dan in de rest van het land. De Zeeuwse industrie is wel positief over de toekomst en wijken daarin ook niet af van hun collega's in het land.
In het verlengde van het economisch klimaat ligt de werkgelegenheid. De vraag aan de ondernemers was steeds: komt er meer of minder werkgelegenheid in uw bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar? Per saldo voorspellen de Zeeuwse ondernemers in de detailhandel en de dienstverlening een afname.
De Groot kan dit bevestigen: "Momenteel werken we voornamelijk met het vaste personeel om de zaak netjes te houden voor als we weer open mogen. Zo nu en dan benaderen we onze flexwerkers om ze betrokken te houden binnen het bedrijf. Ik verwacht niet dat we de komende drie maanden volledig open mogen, maar zodra dit wel het geval is zal waarschijnlijk ook de werkgelegenheid weer aantrekken."