Gijsbrecht (43) combineert twee banen met de politiek: 'Ik ben altijd al een bezig bijtje geweest'

Hij is een bezige bij, Gijsbrecht Gunter uit Nieuwdorp. Als hij niet werkt voor kunstmestfabrikant Yara, dan stort hij zich op zijn werk als voorman van de Nederlandse uiensector. Daarnaast is hij ook nog eens fractievoorzitter bij de SGP/ChristenUnie in Borsele. Waar haalt hij de tijd vandaan om dit allemaal te combineren?
Gijsbrecht Gunter combineert twee banen met de Borselse politiek

Waarom ben je politiek actief geworden?

Na mijn studie in Wageningen trouwde ik met Jessica en ging ik dus terug naar Zeeland, om te wonen in Nieuwdorp. We zijn getrouwd door Frans Tollenaar, toen nog wethouder in de gemeente. Hij vroeg mij vrij snel of de politiek niet iets voor mij was. Zo ben ik in de steunfractie van de SGP/ChristenUnie gerold en later dus in de gemeenteraad. Sinds 2014 ben ik fractievoorzitter van de partij. Dan ben je meer bestuurlijk bezig dan inhoudelijk. Daar wil ik na de verkiezingen verandering in brengen en een inhoudelijke portefeuille onder mijn hoede nemen.

Je bent een bezige bij, hoe krijg je het allemaal voor elkaar?

Het lukt gewoon. Voor mij is het niet zo bijzonder. Je rolt van het een in het ander en ik krijg mijn werkzaamheden zo prima gecombineerd. Verder ligt het allemaal ook niet zo ver uit elkaar. Bij Yara maken we kunstmest en dat is deels verweven met de uiensector. Energietransitie, de havens en zoet water zijn ook voorbeelden waar ik vanuit mijn werk volop mee bezig ben. Al die kennis neem ik weer mee naar de politiek en daarmee kost inlezen minder tijd. We zijn ook met zijn vijven in de fractie en daardoor kun je het werk goed verdelen.
Naam: Gijsbrecht Gunter
Leeftijd: 43
Kinderen: Jonathan (16), Julia (15), Marilène (12) en Werner (7)
Getrouwd met: Jessica
Verder sta ik in ieder geval elke dag om 06.15 uur op en zorg dat ik rond 07.45 uur bij Yara ben (als ik niet thuiswerk door corona). 's Avonds kan ik bijna altijd zo aanschuiven, daar zorgt mijn vrouw Jessica voor die anderhalve dag als dierenartsassistente werkt. Na het eten werk ik dan nog even voor de uien en om 21.00 uur stop ik om een boek te lezen. De politiek loopt daar veelal doorheen en kost gemiddeld twee avonden in de week. Dan is het meestal wel wat later dan 21.00 uur voordat ik op de bank zit.
Gijsbrecht Gunter
Gijsbrecht Gunter aan boord van zijn boot, de plek waar hij ontspant © Omroep Zeeland

Je bent vader van een gezin van vier. Heb je wel genoeg tijd voor de kinderen?

Ik maak bewust tijd voor mijn gezin. Zondag is bij ons in ieder geval een dag voor elkaar, waarop we twee keer naar de kerk gaan en verder de dag samen doorbrengen. De kinderen zijn nu ook wat ouder en dat maakt het ook makkelijker, ze krijgen meer hun eigen leven. Als de oudste vraagt of ik 's avonds nog even mee een rondje door het dorp ga doen, dan heb je toch tijd met elkaar. Dan kijken we wel eens bij mijn schoonvader of er nog iets onder de kurk zit. Met de anderen loop ik bijvoorbeeld ook graag een rondje met de hond of ze gaan mee op de boot. Het scheelt wel dat thuis alles stabiel is, dat geeft een heleboel rust.

Je bent in 2013 erg ziek geweest door een auto-immuunziekte op je lever. Heeft dat iets veranderd?

Zoiets kun je niet aan je voorbij laten gaan. Ik ben een aantal maanden erg ziek geweest, maar nu gaat het goed met medicijnen die ik slik en controles één keer in de drie maanden. Het is wel een moment in mijn leven geweest waardoor ik meer ben gaan relativeren. Alles draait ook door zonder jou en tegelijkertijd heb ik toen wel mogen ervaren dat God ieder mens persoonlijk kent. Het heeft mij leren kiezen. Mijn oude baas bij Yara heeft ook wel eens gezegd: 'Je kunt 24/7 hier zijn, maar dan nog is het werk niet af. Je moet kiezen wat je wel en niet doet.' Zo is het ook gewoon.
Gijsbrecht Gunter
Gijsbrecht met een deel van zijn gezin en vrouw Jessica © Omroep Zeeland

Je zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Borsele. Waarom blijft de politiek zo interessant?

Mijn hart ligt echt bij de gemeentepolitiek. Je neemt besluiten over zaken die er dichtbij toe doen. Over parkeervakken, een begraafplaats. Ik heb geen ambities om wethouder te worden, volgens mij zou ik dan snel uitgeblust zijn. Ik heb weleens op de lijst voor het Europees Parlement gestaan, maar niet op een verkiesbare plek. Brussel is te ver van mijn bed, al deel ik wel graag mijn kennis in de Klankbordgroep van de SGP-Eurofractie en het Landbouwplatform van de Tweede Kamerfractie.
Zo draag je toch je steentje bij. Ik vind het mooi om samen met alle partijen iets voor elkaar te krijgen waar de burger iets aan heeft. Het liefst betrek ik alle partijen erbij, oppositie of niet. Het is toch mooi als je als raad unaniem achter een besluit kan staan?

De vijfde gemeenteraadsverkiezing voor jou komt eraan. Blijft dat spannend?

Ja, zeker weten. Al zeggen ze wel eens dat bij onze partij de stemmen al in de hemel geteld zijn. Maar we moeten wel onze volle verantwoordelijkheid nemen en vooruit en terugkijken: wat hebben we gerealiseerd en wat niet. En wat kunnen we de komende periode doen en wat is haalbaar. Bij de vorige verkiezingen waren we de grootste, dan wordt er ook wel anders naar je gekeken, heb ik het idee.
We hebben nu vijf zetels, die laatste is geen volle zetel, dus daar gaan we natuurlijk voor. Je wilt dat vasthouden. Het zou ook niet gezond zijn als dat je niks uitmaakt.
Gijsbrecht Gunter
Geen telefoon, geen boek, geen stukken lezen. Aan boord doet Gijsbrecht even helemaal niks © Omroep Zeeland

Iedereen heeft op zijn tijd ontspanning nodig. Hoe zorg jij daarvoor?

Dat doe ik in ieder geval 's avonds al door bewust om 21.00 uur te stoppen met werken en mijn telefoon aan de kant te leggen. Ik pak dan graag een boek erbij. Over (lokale) geschiedenis, filosofie of theologie. Ik heb geen social media, zelfs geen WhatsApp of voicemail. In de auto luister ik bijna niet naar de radio, omdat ik van nature op alles reageer. Ook televisie kijk ik vrijwel nooit. Ik ben graag buiten, met mijn gezin, in het bos of op het strand.
Sinds anderhalf jaar hebben we een boot, een platbodem. Op het water ben ik echt een ander mens. Je bent dan alleen bezig met de natuurelementen. Ik heb van de oude eigenaar leren zeilen en het onderhoud aan de boot te doen. Eraan klussen vind ik heerlijk, maar ook 'gewoon' even lummelen aan boord. Er staat een wit mandje aan boord en zodra ik er ben gaat mijn telefoon erin. Een bakje koffie of een Schipperbitter en eventueel een sigaartje erbij en dan een beetje om mij heen kijken. Op het water is altijd wat te zien.