Zeeuwse uitspraken gezocht! Wetenschappers maken bordspel over dialect

Groningse taalwetenschappers zijn op zoek naar Zeeuwse uitspraken om te gebruiken in een bordspel dat zij aan het ontwikkelen zijn. De wetenschappers ontwikkelen een bordspel waarbij dialecten centraal staan, waaronder het Zeeuws.
Wetenschappers zijn op zoek naar uitspraken uit het Zeeuws dialect voor een bordspel
Wetenschappers zijn op zoek naar uitspraken uit het Zeeuws dialect voor een bordspel © Connely Lous
"Het bordspel heeft eigenlijk wel wat weg van Risk", legt wetenschapper Raoul Buurke van het Spraaklab van de Rijksuniversiteit Groningen uit. "Elke speler representeert een dialectgroep, bijvoorbeeld het Zeeuws, maar het kan ook een ander dialect zijn, zoals Limburgs of Brabants. Vanuit de startplaats moet je gebieden veroveren dat je voornamelijk doet door vragen te beantwoorden over het dialect of taalwetenschappen."
Luister hieronder het gesprek met Raoul Buurke terug:
Wetenschappers zijn op zoek naar Zeeuwse uitspraken
De makers willen met het spel zorgen dat je meer te weten komt over je eigen dialect, maar ook over andere dialecten. "Er zijn al heel veel mensen die echt interesse hebben in taal. Op deze manier kunnen we iets voor hen doen, maar daarnaast is dialect natuurlijk een heel belangrijk cultureel erfgoed." Uit onderzoek blijkt dat dialect verdwijnt.
Voor de zomer moet het bordspel in de winkels liggen, maar dat kan natuurlijk niet zonder Zeeuwse uitspraken en weetjes over het Zeeuws dialect. Heb je suggesties? Dan kun je mailen naar raoul.buurke@rug.nl.
Kunnen jullie je deze video over het 'Waaschappels dialect' nog herinneren?