Nieuw gebouw Pieter Zeeman Lyceum geopend: 'We zijn nu echt één geheel'

De kerstvakantie is voorbij en dit betekent dat de basis- en middelbare scholen weer geopend zijn. Voor leerlingen van het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee is dit extra speciaal, want zij komen in een compleet nieuw gebouw terecht. Dinsdag hebben de scholieren kennis gemaakt met het gloednieuwe pand en namen ze afscheid van het oude gebouw.
Nieuw gebouw Pieter Zeeman Lyceum
Nieuw gebouw Pieter Zeeman Lyceum © Omroep Zeeland
"Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat", zegt rector Peter van der Gaag. "Het is een hele mooie school geworden met een praktijk- en theoriegedeelte, waar alle leerlingen hun plek kunnen vinden."

Van twee naar een

Van der Gaag is erg blij dat iedereen nu in één school zit. Het Pieter Zeeman Lyceum is vanuit twee scholen samengesteld tot één middelbare school, maar toch waren er twee gebouwen. "Noord en Zuid. We zijn nu echt één. Het heeft ook een dieper gelegen betekenis: we vinden het erg belangrijk dat leerlingen elkaar ontmoeten en op school leren om met elkaar samen te leven."

Nieuw gebouw, nieuw onderwijs

Leerlingen krijgen in het nieuwe gebouw ook een nieuwe vorm van onderwijs. Ze krijgen meer keuze in de vakken die ze willen leren. Er is een standaard gedeelte wat iedere scholier moet krijgen en er is een keuzegedeelte, waarin de leerlingen kunnen kiezen uit bepaalde vakken. De leerlingen kunnen zich hierdoor meer verdiepen in vakken die ze lastig vinden of juist extra lessen krijgen in onderdelen die ze interessant vinden. Hier zitten ook vakken bij als bakken of lassen.
Leerlingen van de leerlingenraad zijn ook tevreden. "Dit gebouw is veel lichter, ruimtelijker en het is leuk dat we nu echt één geheel zijn", vertelt een van hen. De scholier daarnaast is vooral blij dat er geen water meer lekt. "Af en toe kwam er opeens wat water naar beneden in het oude gebouw en het tochtte, maar dat heb ik hier gelukkig nog niet gemerkt." Verder zijn de jongeren blij met de nieuwe indeling van het gebouw, met onder andere een gloednieuw computer- en biologielokaal en een keuken.

Ook nadelen

Maar er zijn ook nadelen: "Er waren veel lokalen en veel docenten hadden hun eigen spulletjes neergelegd om het wat persoonlijker te maken. In het nieuwe gebouw zijn er minder lokalen, waardoor dit niet meer kan. Dat is erg jammer." Ook vinden de leerlingen het nog wat kaal. Onder andere is de aula nog vrij wit en er mist nog decoratie. De komende dagen wordt er geprobeerd het wat gezelliger te maken door middel van schilderijen en gekleurde kussentjes.