Dit café-restaurant is wel open en het is nog legaal ook

Een biertje of broodje hamburger is bij Truckstop 'It's Burger' in Vlissingen-Oost nog gewoon te bestellen. Je mag het hier zelfs ook nog opeten. Eén voorwaarde: je bent beroepschauffeur en moet ook nog eens aan het werk zijn.
Dit café restaurant is wel open en het is nog legaal ook
Het is nog net geen 11.00 uur 's ochtends wanneer een Roemeense chauffeur een hamburger van 150 gram met frietjes bestelt. Hij is net aangekomen in het chauffeurscafé van Hans Buzink, pal naast de truckparkeerplaats bij Kloosterboer in Vlissingen-Oost. Het is hier een komen en gaan van nationale en internationale chauffeurs. Vooral Roemenen, Bulgaren, of Russen komen hier laden en lossen. Het is een plek waar de bestuurders vaak rusten of slapen.

'Leven op een paar vierkante meter is onmenselijk'

"Ze werken, slapen en ontspannen op een paar vierkante meter", vertelt eigenaar Hans. "Ze zijn dan ook erg blij dat ze even warm binnen kunnen zitten en wat kunnen eten of drinken na een lange reis." Dit is ook de reden waarom de beroepschauffeur dit voordeeltje hebben. "Maandenlang hebben ze geleefd op die paar vierkante meter en dat is onmenselijk."
Chauffeurscafé
Hans Buzink met een chauffeur uit Roemenië © Omroep Zeeland
Naast de chauffeurs probeert er toch zo nu en dan een bezoeker binnen te sluipen. Vorige week stapte er nog een stelletje binnen om een bakje koffie te drinken. "Ze waren boos dat ze het meekregen in een papieren bekertje. Tja, helaas!"
Volgens de regels moeten chauffeurs een bewijs kunnen laten zien dat ze aan het werk zijn. Anders dan toen de horeca nog open was, hoef je in een wegrestaurant geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Wel is een mondkapje verplicht en zijn er vaste zitplaatsen, waarbij 1,5 meter afstand gehouden moet worden.

Dankbaarheid is groot

Het restaurant lijkt een grote aantrekkingskracht te hebben voor de chauffeurs, maar toch is het geen vetpot voor Buzink. Normaal zit het tussen de middag vol met vertegenwoordigers en zakenlui, maar die zijn er niet. "Iets is beter dan niets, dat wel. En je doet het nu ook grotendeels voor de dankbaarheid van de chauffeurs. En dat is echt heel fijn."