Wijn kopen mag wel, maar sporten niet. Vlissingse sportschool demonstreert

Ruim zeventig mensen stonden vanmiddag langs het kanaal in Vlissingen om aandacht te vragen voor de sportscholen. De leden van sportschool Fitness Fitaal vormden samen een menselijke ketting om mee te doen met de landelijk actie om de sportscholen weer te openen. "Niks doen is geen optie", vertelt sportinstructeur Tanja Tienpond.
Actie sportscholen
"Ik sta hier omdat ik vind dat de sportschool weer open moet gaan. Sporten is gezond en het kan makkelijk met inachtneming van de maatregelen", vertelt Piet van Rooijen, die meedoet met de actie. Hij heeft een bord meegenomen met daarop: 'In naam van oranje, doe de sportschool open'. "Ik hoop dat ze in Den Haag eens goed nadenken waar ze mee bezig zijn en hoe lang ze deze maatregelen denken vol te houden."
Van Rooijen is niet de enige die de sportschool graag weer open ziet. "Ik vind het super belangrijk dat sporten in deze tijd gewoon doorgaat. Daardoor kan je je energie kwijt en blijf je ook fit. Ik sportte vier keer per week en ik mis het enorm", vertelt Ebjan Kwast. Jacobie van Poeier valt bij: "Ik ben hier om de sportschool te steunen, maar ik sta hier ook voor onszelf. We willen namelijk graag weer sporten en gezond blijven."

Wijnglazen en sportattributen

Een aantal mensen bij het protest droegen pamfletten met een wijnglas en sportschoolattributen bij zich. "Het is niet dat ik vind dat de drankenzaken dicht moeten, maar het is toch gek dat we dan niet naar de sportschool mogen", zegt Kwast.
Protestanten hadden papieren met teksten in hun hand in Vlissingen
Er stonden ruim zeventig mensen langs het kanaal in Vlissingen © Omroep Zeeland
Omdat niet alle gegadigden bij de protestactie konden zijn, hielden protestanten ook papieren vast met namen van andere leden van de sportschool. Op deze manier konden de afwezige toch hun stem laten horen.

Idee van mama

Thomas van den Berg is eigenaar van Fitness Fitaal en heeft deze actie opgezet. "De credits gaan vooral naar mijn moeder want zij kwam met het idee. Maar wat een opkomst vandaag, echt heel mooi."
Landelijk werd er ook actie gevoerd in Den Haag. NL Actief, Platform Ondernemende Sportaanbieders, NOC*NSF en de Nederlandse sportbonden hadden een glazen huis in Den Haag staan. In dit huis kon dinsdag gesport worden. Op deze manier vroegen de organisaties aandacht voor het maatschappelijke belang van sport.
Protest sportschool in Vlissingen
Demonstranten hadden teksten bij zich tijdens het protest in Vlissingen © Omroep Zeeland
Eerder kwam in het nieuws dat de sportschool in het Erasmus MC in Rotterdam geopend was om het personeel fit te houden. Dit schoot in het verkeerde keelgat van sportinstructeur Tanja Tienpond. "Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat sporten essentieel is. Ik word er een beetje opstandig van als de sportschool in het ziekenhuis wel open mag blijven. Mag de rest van Nederland niet fit blijven?"
De actievoerders hopen dat deze actie de politiek in Den Haag zal halen. "Ik denk het eigenlijk niet, maar ik hoop het wel", aldus actievoerder Van Poeier.