Domburger veroordeeld tot tonnen schadevergoeding en 2,5 jaar celstraf voor neerschieten Middelburgse Kezban

Geen twaalf, maar 2,5 jaar celstraf voor de 28-jarige Domburger die in augustus 2020 de 21-jarige Kezban uit Middelburg in het hoofd heeft geschoten. De rechtbank in Middelburg heeft de man vrijgesproken van poging doodslag. Wel acht de rechtbank bewezen dat hij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door zeer onvoorzichtig en onoplettend handelen. Naast de celstraf, moet hij 272.000 euro schadevergoeding betalen voor materiële en immateriële schade.
Schietpartij Middelburg
De man werd aangehouden na de schietpartij © HV Zeeland
De familie van Kezban reageert geschokt op het vonnis. Zij hebben een schriftelijke verklaring afgelegd: 'Wij zijn in shock, verbijsterd dat hij kan wegkomen met hetgeen hij onze dochter en zus heeft aangedaan. Hij was al eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit. Heeft haar met een wapen wat hij niet mocht hebben door haar hoofd geschoten en haar daarna gewoon voor dood laten liggen en alleen aan zichzelf gedacht."
"Wat een droevenis. Je kan iemand dus bijna vermoorden, levenslang invalide maken en dat doet er blijkbaar helemaal niet toe. Hij loopt in no time weer buiten en zij heeft levenslang, haar leven is blijkbaar niets waard. Maar vanaf het moment dat zij in de ochtend haar ogen opent tot zij weer in haar bed ligt, heeft zij voor de rest van haar leven te maken met de lichamelijke en psychische gevolgen van zijn vreselijke daad. Het is niet te bevatten dat dit zo gaat in Nederland."

Ruzie

Volgens het slachtoffer was er sprake van ruzie op de dag van het incident en zou de verdachte haar geslagen hebben. Ook had zij eerder aan dierbaren laten weten bang te zijn voor de verdachte. Tussen 2016 en de aanhouding is er twaalf keer melding gemaakt van huiselijk geweld waarbij de verdachte betrokken zou zijn geweest.
Slachtoffer Kezban legde twee weken geleden een emotionele verklaring af. "Ik zit al meer dan een jaar gevangen in mijn eigen lichaam. Je hebt me vermoord. Ik word nooit meer wie ik was. Dat heb jij gedaan."

Ongeluk

De verdachte heeft een andere kijk op die bewuste avond van 26 augustus. Hij verklaarde eerder dat hij op die dag samen met het slachtoffer op de bank zat en zijn vuurwapen aan het schoonmaken was. Het wapen zou per ongeluk zijn afgegaan.
De rechtbank vindt de verklaring van de Domburger, dat zijn wapen per ongeluk afging, aannemelijk. Uit onderzoek blijkt dat het vuurwapen mankementen vertoonde die overeenkomen met zijn verklaring, zo haperde de hamer van het wapen. Daarnaast is de zoekopdracht 'wapen schoonmaken' gedaan op YouTube. Ook zijn er schoonmaakdoekjes aangetroffen. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat de verklaringen van de verdachte kloppen.
Schietpartij Middelburg Kezban
Het incident vond plaats in augustus 2020 © HV Zeeland
Over de verklaring van het slachtoffer is de rechtbank terughoudend, omdat zij zich in eerste instantie weinig kon herinneren van het incident. Later verklaarde zij pas over de vermeende ruzie.
Wel vindt de rechtbank dat de man uit Domburg onaanvaardbare risico's heeft genomen door met een vuurwapen te spelen. Het slachtoffer heeft door het incident hersenschade opgelopen, zit in een rolstoel en heeft daarnaast psychische schade opgelopen. De Domburger moet het slachtoffer een schadevergoeding van 246.000 euro betalen. Ook moet hij de moeder van het slachtoffer 25.000 euro betalen voor affectieschade.

Verzwarende feiten

Verzwarend voor de straf is dat de Domburger niet meteen hulp heeft gezocht, nadat het vuurwapen was afgegaan. Er zat meer dan twee uur tussen het moment dat het wapen afging en het moment dat hij de hulpdiensten inschakelde. Eerder verklaarde hij dat hij na het incident begreep dat er een proces zou komen en familieleden wilde spreken voordat hij werd aangehouden. Twee uur lang reed hij rond, terwijl het slachtoffer in het huis lag. Voordat hij 112 belde, sprak hij volgens hem met zijn moeder, zijn oom en zijn vriendin.
Kezban en haar familie waren niet aanwezig bij de uitspraak. Ze volgden de zitting via een online verbinding.