Ajax-debutant Aertssen (17) uit Wolphaartsdijk: 'Bijna onwerkelijk wat je dan voelt'

Olivier Aertssen kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn debuut namens Jong Ajax in het betaald voetbal. De verdediger uit Wolphaartsdijk won met zijn ploeg met 2-0 van Jong FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie en speelde de hele wedstrijd mee. "Heel bijzonder natuurlijk, zeker omdat ik pas 17 jaar ben."
Aertssen in duel met Remco Balk van Jong FC Utrecht
Olivier Aertssen in duel met Remco Balk van Jong FC Utrecht © Orange Pictures
Normaal gesproken speelt Aertssen zijn wedstrijden nog in het Onder-18 elftal van de club uit Amsterdam, maar in het duel met Jong FC Utrecht werd hij voor de leeuwen gegooid. "De avond ervoor werd ik gebeld door de trainer dat ik in de basis zou gaan starten. Het was bijna onwerkelijk, wat je dan voelt. Eerst kon ik het bijna nog niet geloven, maar daarna ben je natuurlijk trots."
Aertssen speelde in 2017 nog bij Wolfaartsdijk in de jeugd. Na een seizoen bij Kloetinge kwam hij in de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam terecht, waar Aertssen zich in de kijker speelde bij Ajax, dat hem in 2019 oppikte.
Aertssen doorstond zijn vuurdoop goed: Jong Ajax won met 2-0 en de uit Wolphaartsdijk afkomstige verdediger hield zich goed staande. "Vooraf had ik wel wat zenuwen, maar dat werd gelukkig gauw minder. Ik was meteen scherp en het hielp natuurlijk dat we snel op voorsprong kwamen. Daarna zijn we goed omgegaan met de druk."
Voetballer Olivier Aertssen (17) uit Wolphaartsdijk over zijn debuut in het betaald voetbal
Na de wedstrijd liep zijn telefoon over van de felicitaties. Ook uit Wolphaartsdijk, waar Aertssen nog graag komt, als hij even niet in Amsterdam hoeft te zijn. "Veel familie en vrienden wonen in Zeeland. Zij leven heel erg mee en vonden het natuurlijk leuk dat ik mijn debuut ging maken."
Het Zeeuwse duo samen bij Ajax, dat zou mooi zijn
Olivier Aertssen, over Dies Janse, de andere Zeeuw om in de gaten te houden
Het debuut bij Jong Ajax smaakt dan ook naar meer voor Aertssen. "Dat zou heel erg mooi zijn. Ik train ook al mee met Jong en hoop dit seizoen nog veel minuten te mogen maken."
Aertssen is een van de weinige Zeeuwen die ooit het Ajax-shirt heeft gedragen. In het verleden was die eer alleen toebedeeld aan Kees Zwamborn uit Kloetinge Danny Blind uit Oost-Souburg en Peter van Vossen uit Zierikzee.

Dies Janse

Toch kan daar binnenkort nog weleens verandering in komen: naast Aertssen speelt ook Dies Janse (15) uit Goes in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Wie weet zien we beiden ooit nog samen op het veld in Amsterdam. "Het Zeeuwse duo, dat zou mooi zijn", aldus Aertssen.