Man laat Uzi aan vriend zien en moet nu de cel in

Een 47-jarige man uit Zierikzee moet een jaar de cel in, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De man groef 26 september een Uzi op om die aan zijn vriend te laten zien. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
Zo ziet een uzi-pistoolmitrailleur, kortweg uzi, eruit.
Zo ziet een uzi-pistoolmitrailleur, kortweg uzi, eruit. © ANP
De verdachte is een man die graag in de natuur is en veel tijd doorbrengt met vrienden. Tegen een van hen had hij zich eens laten ontvallen dat hij een Uzi had, waarop die vriend te kennen gaf die wel eens te willen zien.

Vriend schrok en belde politie

De verdachte ging naar een met zand gevulde vleermuisbunker waar het wapen in begraven lag. Hij groef daar de Uzi op en ging naar het huis van zijn vriend om het ongeladen wapen te laten zien. De vriend schrok zich rot van de echte Uzi en belde de politie.
Even later stonden er agenten voor de deur en de verdachte kreeg meteen handboeien om vanwege verboden wapenbezit. Hij begreep er toen nog niks van. "Hoe kunnen ze dat nu weten", vroeg hij zich af.
Rechtbank Middelburg
Afbeelding ter illustratie © ANP
Twee weken gelden noemde de verdachte de situatie "een misverstand". "Ik had niet door dat hij bang was." Dat zijn vriend de politie belde, vond de verdachte 'een beetje hoogverraad'. Het wapen had de verdachte naar eigen zeggen al zo'n vijftien jaar. Hij gebruikte de Uzi niet, maar wilde er wel een keer mee gaan schieten op het water.
De verdediging vroeg twee weken geleden om een mildere straf: een celstraf gelijk aan de ruim honderd dagen die hij nu in voorarrest zit. Daar ging de rechtbank dus niet in mee.