Zierikzeese winkeliers trekken hun kleren uit: 'We voelen ons in ons hemd gezet'

Zierikzeese winkeliers en hun personeel trotseerden vanochtend de kou om zich in hun hemd te laten fotograferen. Ze protesteerden daarmee tegen de coronalockdown. "Een protest in zwart-wit, want we zijn in rouw", verklaart initiatiefneemster Ellen van Velthoven de kleuren van de foto's.
In je hemd
De winkeliers laten zich in het zwart-wit fotograferen zodat de foto's op rouwkaarten lijken © Omroep Zeeland
De winkeliers willen zo snel mogelijk van de lockdown af. "Het werkt niet. Dat blijkt wel uit het feit dat de besmettingscijfers alleen maar oplopen", zegt Van Velthoven, de uitbaatster van een modezaak in het centrum. Ze begrijpt weinig van het coronabeleid: "Iedereen uit Zeeland gaat shoppen in Antwerpen en wij zijn op slot."

Landelijke actie

Van Velthoven werd door een bevriende collega uit Helmond geattendeerd op de landelijke actie 'In je Hemd' waarmee middenstanders vandaag protesteren tegen de gedwongen winkelsluiting. Ze laten zich fotograferen voor de winkel of hangen hemden op in hun etalage om aan te geven dat ze zich door toedoen van de overheid in hun hemd voelen staan.
In je hemd 2
Ook het personeel van een speelgoedzaak in Zierikzee wil de deuren weer zo snel mogelijk openen © Omroep Zeeland
Mevrouw van Velthoven heeft zo'n dertig collega-winkeliers in Zierikzee enthousiast gekregen om mee te doen aan de actie. "Iedereen zet vandaag zijn foto's op sociale media. En nu maar hopen dat ze veel worden gedeeld."