De Slag om de Schelde scoort in historisch slecht bioscoopjaar

De Slag om de Schelde was vorig jaar de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm: 508.000 mensen zagen de oorlogsfilm op het witte doek. Dat blijkt uit cijfers van de bioscoopscoopsector.
Premiere Slag om de Schelde
Première Slag om de Schelde in december 2020 in Vlissingen © ANP
De Slag om de Schelde ging op maandag 15 december in première in bioscoop CineCity in Vlissingen. Diezelfde week zou de film te zien zijn voor het grote publiek, maar vanwege de lockdown moesten de bioscopen de deuren sluiten. Een half jaar later was de duurste Nederlandse film in vijftien jaar, na versoepelingen, alsnog op het witte doek te zien. Voor de film werden op verschillende Zeeuwse plekken opnames gemaakt.
De film over de 'vergeten' Slag om de Schelde gaat over drie hoofdrolspelers: een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuwse meisje. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters. De Slag om de Schelde kostte in 1944 aan meer dan tienduizend mensen het leven.
Vanwege corona was 2021 een historisch slecht bioscoopjaar, meldt de Nederlandse bioscoopsector. In vergelijking met 2019, het laatste 'gewone' bioscoopjaar vóór de coronacrisis, is het bioscoopbezoek met 62 procent gedaald. De best bezochte flim afgelopen jaar was No Time To Die. De James Bond-film werd door 1,73 miljoen Nederlanders gezien. Fast & Furious 9, was met 532.000 verkochte kaarten iets succesvoller dan De Slag Om De Schelde.
Niet alleen in de bioscoop had De Slag om de Schelde succes. In oktober was de film wereldwijd het populairst op Netflix.