Honderden slangsterretjes gespot bij Neeltje Jans, waar komen ze vandaan?

Wie vaak langs de vloedlijn loopt, herkent het beestje misschien wel. De 'gewone slangster'. Carien stuurde een foto in van de zeester met de slangachtige armpjes. "Gisteren vond ik bij Neeltje Jans honderden van deze 'slangsterren!'", schreef ze bij onderstaande foto. Gewone zeesterren kende ze wel, maar deze kleine diertjes had ze nooit eerder gezien. Waar komen die beestjes ineens vandaan?
Zeester
Carien spotte deze zeesterretjes bij Neeltje Jans © Carien van N.
"Slangsterren kunnen soms in grote aantallen aanspoelen bij aanlandige wind", vertelt marinebioloog Inez Flameling. De slangster, ookwel de 'Ophiura ophiura' genoemd, komt dus vrij regelmatig voor. "Ik vind ze zelf ook regelmatig langs de vloedlijn op het strand", voegt Flameling toe.

Steeds vaker in Nederland

De website Waarneming.nl, waar de vondsten van allerlei verschillende dieren worden aangemeld en bijgehouden, laat zien dat de slangster de afgelopen jaren wel een steeds vaker geziene gast is in Nederland. Het jaarlijkse aantal stijgt enorm. In 2021 werden maar liefst 257 waarnemingen gedaan, met in totaal zo'n 15.000 slangsterren. Vijf jaar geleden waren dat er maar vijfhonderd in een jaar.
Spot jij een bijzonder dier? Stuur ons een foto! Dat kan via dit formulier of plaats 'm op Instagram met #omroepzeeland.