Gehandicaptenzorg uitgeput na twee jaar besmettingen, ziekteverzuim en personeelstekort

Momenteel hebben de drie grote gehandicaptenorganisaties in Zeeland, 's Heeren Loo, Tragel en Gors, vijf cliënten in isolatie en 55 medewerkers die thuis in quarantaine zitten. De laatste weken is dat aantal stabiel. Elke besmette cliënt heeft impact en elke uitgevallen medewerker betekent extra diensten voor collega's. De aanhoudende coronapandemie is een uitputtingsslag. "De komende weken worden spannend."
Gehandicaptenzorg uitgeput na twee jaar besmettingen
Bij elke coronabesmetting hijsen zorgmedewerkers zich weer in beschermende kleding. Alle medebewoners op de woongroepen en collega's op de dagbesteding worden getest en gaan tijdelijk in quarantaine. Ook die cliënten worden uit voorzorg in beschermende kleding verzorgd tot de test duidelijkheid verschaft. Cliënten en medewerkers proberen de moed erin te houden, maar iedereen is vermoeid.
Ik vlieg tegen de muren op. En ik heb een kort lontje gekregen. Boosheid en huilen staan me nu nader dan het lachen.
Cassie Ars, bewoner De Nieuwe Haven Vlissingen
"Het is een moeilijke tijd. Een moeilijke tijd", zegt Arjan Heijstek in zijn elektrische rolstoel. Hij woont in een van de appartementen van woongemeenschap De Nieuwe Haven van Gors in Vlissingen. "Het duurt nu ook al zo lang." Regelmatig moeten de bewoners in quarantaine als er alweer een besmetting is en iedereen moet worden getest. "Hou op! Dat gebeurt zo vaak!", zegt Arjan. "Ik word er helemaal ziek van."

Al twee jaar weinig bezoek

De bewoners zien al twee jaar weinig bezoek. Werk en dagbesteding zijn momenteel opnieuw in bubbels georganiseerd. En dan die terugkerende quarantaines. Cassie Ars is een van de buren van Heijstek. "Ik merk dat ik een kort lontje heb. Voor corona was ik heel vrolijk. Ik lachte altijd. Nu staan boosheid en huilen me nader dan het lachen." De quarantaines vindt zij vreselijk. "Ik vlieg tegen de muren op." Om afleiding te vinden, kijkt ze Netflix.
Cassie Ars
Cassie Ars: 'Ik hou het niet meer vol.' © Omroep Zeeland
Voor de gehandicaptenzorg is de coronapandemie een uitputtingsslag. Voor de medewerkers net zo goed als voor de cliënten. De werkdruk is hoog. Om de haverklap vallen collega's uit vanwege een coronabesmetting of de coronabesmetting van een gezinslid.

Al twee jaar lang extra diensten draaien

Loïs Brinkhuis is woonbegeleider en draait vaak extra diensten "Als je het niet doet, weet je dat een ander meer werk heeft. Maar je moet ook goed op jezelf letten en soms 'nee' zeggen." Trots is ze ook. "Op al mijn collega's. Dat we dit allemaal aanpakken samen."
De gehandicaptenzorg kampte al met een personeelstekort. "Roosters rondkrijgen is heel erg lastig", zegt Maartje van der Plas, manager zorg van Gors. "Medewerkers worden veel gevraagd om extra te werken. En dat is niet eventjes, maar dat is nu al twee jaar zo." Regelmatig springt zij zelf bij op de werkvloer om bijvoorbeeld te helpen met koken voor bewoners.

Moedeloos

Met de opkomende omikronvariant is het einde van de vijfde golf voorlopig nog niet in zicht. De besmettingscijfers zijn ondanks de lockdown gestegen tot recordhoogtes. "Ik word er moedeloos van. Wanneer houdt het een keer op?", zegt Brinkhuis. Cassie Ars vult haar aan: "Ik hou het niet lang meer vol."