Laagste aantal faillissementen sinds jaren in Zeeland

Zeeland had in 2021 het laagste aantal faillissementen sinds jaren. Er werden 31 bankroeten uitgesproken door de rechtbank in Middelburg, negen minder dan in 2018, tot nog toe het recordjaar. Door corona gaat het weliswaar slechter met veel bedrijven, maar de diverse steunmaatregelen van de overheid hielden die ondernemers toch in het zadel.
Failliet
Record-weinig bedrijven in Zeeland failliet © OZ
Er gingen dit jaar in onze provincie 27 bedrijven en instellingen failliet en vier mensen met een eenmanszaak. Dat waren vorig jaar nog 67 bedrijven en zes mensen met een eenmanszaak. Er is al jaren sprake van een dalende trend in faillissementscijfers.

Grafiek

Onderstaande grafiek is gebaseerd op cijfers van het CBS en die gaat niet verder terug dan 2009. Het cijfer van vorig jaar is nog overtrokken, want daarin zitten ook 24 faillissementen van één en hetzelfde openbaarvervoerbedrijf op Schouwen dat over een groot aantal dochter BV's bleek te beschikken,
De afname ten opzichte van 2009 is 67 procent. Zeeland is wat dat betreft geen koploper. Want in dezelfde periode daalde het Nederlandse cijfer met 77 procent.