'Zorg voor een groot skatepark in Vlissingen zodat jeugd in Zeeland blijft'

Er moet een groot skatepark in de gemeente Vlissingen komen. Daarvoor pleit de SGP in de gemeente. Zo'n skatepark zou er volgens de partij voor kunnen zorgen dat jongeren in Zeeland blijven wonen. Een locatie heeft de SGP al op het oog.
Impressie skatepark SGP Vlissingen
Zo zou het skatepark eruit kunnen zien, als het aan de SGP ligt © SGP Vlissingen
Het in- en outdoor skatepark zou op Sportpark Vrijburg in Vlissingen moeten komen. Lilian Janse van de SGP zegt dagelijks jonge skaters te spreken. "Zij hebben een skatepark nodig waar rails, tubes, blocks en (half)pipes zijn waar ze hun grinds, grabs en spins kunnen uitvoeren, elkaar kunnen leren en aan elkaar kunnen showen."
"Ik weet dat heel veel jongeren in Vlissingen 's avonds laat naar een fietstunneltje gaan om daar samen te skaten. Een zelfgemaakte rail nemen ze mee en dan doen ze daar hun kunstje bij gebrek aan een overdekt skatepark in Zeeland en Vlissingen", zegt de SGP'er.

Grab en grind

Janse laat in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker merken goed op de hoogte te zijn van verschillende skatetermen. "Bij een grab maak je een sprong en dan hou je je bord op een bepaalde manier vast. Bij een grind maak je een afzet en dan spring je en glij je over een rails met je bord", aldus de fractievoorzitter van de SGP. Hoe ze zo in die materie zit? "Ik ken wat jongeren die dat doen", zegt ze lachend.
Een impressie van het skatepark
Een impressie van het skatepark © SGP Vlissingen
De SGP wil van het Vlissingse gemeentebestuur weten of de gemeente werk wil maken van zo'n groot skatepark. "Een gedeelte is dan overdekt, maar ook een groot buitenskatepark." Volgens Janse is het hoog tijd voor één groot park. "Je hebt hele kleine baantjes versnipperd over Walcheren, ik zou één grote ontmoetingsplaats willen waar ze altijd terechtkunnen, dus ook in het donker en ook als het regent."

Jeugd in provincie houden

Volgens Janse is een skatepark een manier om de jeugd in de provincie te houden. "Je moet voorzieningen hebben die ze aantrekkelijk vinden. Je leest heel vaak in de krant: er is hier zo weinig te doen. En dat moet je dus op gaan lossen." Ze zegt dat de jeugd nu in het weekend naar steden als Rotterdam en Tilburg gaan, om daar te skaten in een groot park."
Hoe het skatepark betaald moet worden, meldt de partij niet, maar volgens Janse is het plan niet te hoog gegrepen. "Als er een wil is, is er ook een weg." Daarnaast ontkent ze met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen met dit plan te komen. "Het is niet per se een campagne of zo. We hebben gewoon hart voor de jeugd."
Luister hieronder het gesprek met Lilian Janse terug:
Janse licht haar plannen voor een skatepark toe