Steeds meer huwelijken tussen PvdA en GroenLinks in Zeeland: 'Never change a winning team'

De Partij van de Arbeid en GroenLinks gaan samen in vijf Zeeuwse gemeenten meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, werkten de partijen ook samen, maar toen 'slechts' in twee gemeenten. We kunnen dus wel stellen dat het politieke huwelijk tussen de twee partijen aan een opmars bezig is in Zeeland.
Huwelijk Partij van de Arbeid en GroenLinks neemt toe in Zeeland
In Zeeland werkten de partijen al samen in Veere en op Tholen. Daar komen nu Middelburg, Goes en Noord-Beveland bij. Landelijk hadden de PvdA en GL elkaar al gevonden en hun samenwerking verstevigt in het zogenoemde tuinhuisjesoverleg. Daar hebben beide oppositiepartijen richtlijnen vastgesteld waar ze het kabinetsbeleid aan gaan toetsen.
Kaart samenwerking PvdA GL
In de groene gemeenten hebben de PvdA en GL een gezamenlijke stemlijst komende gemeenteraadsverkiezingen © Omroep Zeeland
Jan Heshof en Jacques Dekkers zitten samen in de gemeenteraad van Tholen als PvdA/GL. In die gemeente gaan de partijen door met de samenwerking omdat het erg goed is bevallen de afgelopen vier jaar. Heshof: "We bereiden de raadsvergaderingen samen voor en we hebben gezamenlijke ledenvergaderingen. Iets wat goed loopt, moet je niet veranderen, never change a winning team!"

Alleen maar meerwaarde

Dekkers beaamt dat en moet er niet aan denken dat de partijen ooit nog uit elkaar zouden gaan op Tholen: "Het heeft alleen maar meerwaarde. Sterker nog, ik zou het op prijs stellen als er landelijk nog meer zou worden samengewerkt, zelfs tot een fusie toe."
Jan Heshof en Jacques Dekkers van PvdA-GroenLinks Tholen zitten samen in de raad
Jan Heshof en Jacques Dekkers van PvdA-GroenLinks Tholen zitten samen in de raad © Omroep Zeeland
Op Noord-Beveland zit het anders, want GroenLinks heeft in die gemeente nog nooit meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen. De raad bestaat uit dertien zetels waarvan de PvdA er eentje heeft. Toch hebben de partijen de handen ineen geslagen onder leiding van Eric Mahieu. Hij is de nieuwe lijsttrekker en was voorheen niet actief in de politiek.

Links alternatief

"Het is een nieuw geluid wat we willen laten horen", legt Mahieu uit. De samenwerkende partijen, een gevestigde PvdA en een kersvers GroenLinks, hopen samen meer zetels te halen dan apart en zo een links alternatief te bieden voor de stemmers op het eiland. "Partij voor de Dieren-stemmers en SP-stemmers zijn dwalende op Noord-Beveland, waar vooral rechtse partijen actief zijn. We hopen die mensen ook een thuis te kunnen bieden."
Eric Mahieu is de lijsttrekker van de nieuwe samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks op Noord-Beveland
Eric Mahieu is de lijsttrekker van de nieuwe samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks op Noord-Beveland © Omroep Zeeland
Op Schouwen-Duiveland blijven de partijen juist los van elkaar bestaan. Volgens Ruud van de Laar van GroenLinks komt dat vooral door de verschillende rollen die de partijen de afgelopen vier jaar hebben gehad: "De afgelopen periode zat de een in de coalitie, de ander in de oppositie. Dat geeft toch een andere dynamiek. Een samenwerking is een stap te ver op dit moment."
Als je kan dan moet je solitair optreden.
Ruud van de Laar, GroenLinks Schouwen-Duiveland
Wel zijn er een half jaar geleden gesprekken geweest om te kijken hoe de partijen tegenover een samenwerking stonden, maar dat heeft nog niet tot een fusie geleid. Van de Laar: "We hebben zelf een aardige fractie van goede omvang. Van bovenaf is ook gezegd: 'als je kan dan moet je solitair optreden.'"

Samen sta je sterker, dus waarom niet?

En de toekomst? Daar zijn eigenlijk alle betrokkenen het over eens. Ruud van de Laar sluit een samenwerking op Schouwen-Duiveland zeker niet uit. "Samen sta je sterker, dus waarom niet?", zegt hij daarover.
Op Tholen denken Heshof en Dekkers niet dat de partijen elkaar ooit los gaan laten. Ze hopen dat meer afdelingen zullen volgen. Mahieu op Noord-Beveland denkt er hetzelfde over: "Ik vind het een mooie en vruchtbare combinatie, dus ik zeg volmondig ja op meer samenwerken."