Tholen wil minder vaak grijze kliko's op straat

De groene vuilnisbak iedere week langs de straat, de grijze kliko één maal in de zes weken. Het komende half jaar houdt de gemeente Tholen in twee kernen een proef met een andere ophaalfrequentie van afval. Het gaat om Stavenisse en Scherpenisse.
groene en grijze kliko
Beter scheiden is goed voor het milieu. © Omroep Zeeland
De gemeente wil de hoeveelheid restafval terugdringen van ruim 200 kilo per persoon per jaar naar 30 kilo in de toekomst. Dat afval gaat de verbrandingsoven in waardoor veel recyclebare materialen verloren gaan. Met een andere frequentie van inzameling wil Tholen inwoners prikkelen beter aan afvalscheiding te doen.
In Stavenisse is in de tweede helft van vorig jaar ook al proefgedraaid. Behalve een andere ophaalfrequentie kwam daar bovendien een aparte inzameling van luiers. Inwoners leverden 40 procent meer groenafval en etensresten aan en 20 procent minder aan restafval.

Uitbreiding proef

Om extra ervaring op te doen houdt de gemeente van maart tot september een tweede proef, die wordt uitgebreid naar Scherpenisse. In dat dorp start de zeswekelijkse inzameling van grijs afval overigens pas in mei om de inwoners te laten wennen. De resultaten van deze proef gebruikt de gemeente om keuzes te maken over het inzamelen van afval en grondstoffen voor heel Tholen.
De vuilniswagens van de Zeeuwse Reinigingsdienst halen de GFT container nu nog om de veertien dagen op en de grijze bak wordt maandelijks geleegd.