Zeeland krijgt een gilde voor beginnende schrijvers

Een Zeeuws schrijversgilde, speciaal voor beginnende schrijvers, dat is De Baaierd. Vanaf maart start dit nieuwe schrijverscollectief in de provincie. Belangstellenden kunnen hun teksten insturen - van gedichten tot essays, van songteksten tot romans.
Zeeland krijgt een gilde voor beginnende schrijvers
Zeeland krijgt een gilde voor beginnende schrijvers © Pixabay
Schrijvers Joyce Pijnenburg, Marloes Matthijssen en Anna de Bruyckere zijn de initiatiefnemers van het project. Dankzij subsidie van de provincie Zeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen zij van start gaan.
Wie 'gezel' wil worden van het gilde, moet een tekst insturen. De uitgekozen schrijvers krijgen vervolgens een mentorsessie om hun schrijfkunsten te verbeteren. "Denk dan aan tips over hoe je een plot opbouwt, bepaalde stijlen, maar ook fouten eruit halen", vertelt Joyce Pijnenburg in Zeeland Wordt Wakker.
Er zijn wel twee voorwaarden om mee te doen: je hebt nog niet eerder gepubliceerd in het genre en je woont in Zeeland. Verder zijn er geen beperkingen, vertelt Joyce . "We richten ons op beginnende schrijvers, in alle leeftijdscategorieën en alle genres."

Een podium voor schrijvers

"We willen de schrijvers ook een podium geven", vertelt Joyce. Daarom kunnen de schrijvers er ook voor kiezen dat hun tekst gepubliceerd wordt in het tijdschrift van De Baaierd. "Wij vinden het ook belangrijk om aan het Zeeuwse publiek te laten zien hoe divers de letteren zijn."
Luister het gesprek bij Zeeland Wordt Wakker hieronder terug.
Het nieuwe schrijverscollectief De Baaierd