Zeeland doet noodoproep: stel winkels en horeca in grensregio open

Zeeuwse bedrijven en overheden doen een noodoproep aan het kabinet om de coronaregels aan te passen. Verenigd onder de naam Economic Board Zeeland vragen zij om een regionale aanpak, om ondernemers in de grensstreek beter te ondersteunen. De Zeeuws-Vlaamse CDA-fracties willen zelfs een proef om te kijken of de horeca en winkels in de grensregio weer open kunnen.
noodoproep aan kabinet
Bedrijven in de grensregio zijn de dupe van lossere maatregelen in het buitenland © Omroep Zeeland
Winkels en horeca in België zijn wel open en dat trekt veel Nederlanders. Dat is onverteerbaar voor de ondernemers in de grensregio. Zij moeten dicht, terwijl een paar kilometer verderop uitgebreid gewinkeld en 'op café' gegaan kan worden.
Economic Board Zeeland, een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en kennisinstellingen in de provincie, schrijft aan het kabinet dat de verruiming van de compensatie voor ondernemers niet meer in verhouding staat tot de nieuwe uitdagingen in deze crisis. Denk daarbij aan stijgende prijzen voor grondstoffen en de krapte op de arbeidsmarkt. "Bedrijven proberen dit zelf op te lossen, maar komen door overregulering in de problemen", schrijft de club.
Lege winkelstraten in Terneuzen
De winkelstraten in Terneuzen zijn verlaten © Omroep Zeeland
"Vanuit dit overzicht aan opgaven en uitdagingen doen we een noodoproep. We vragen u om meer ruimte en regionaal maatwerk in de uitvoering van de geldende coronamaatregelen." Economic Board Zeeland stelt voor om een pilot te beginnen in de grensregio, waarin onder voorwaarden meer mogelijk is voor ondernemers. "We willen als regio graag een rol spelen in de aanpak en vragen u om ruimte te geven voor een pilot waarin meer ruimte en regionaal maatwerk mogelijk is."

CDA-fracties willen proef heropening

De CDA-fracties in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten komen met een soortgelijk plan. Zij willen dat Zeeuws-Vlaanderen een pilot krijgt om veilige heropening van de winkels en horeca te testen. De draagkracht van de Zeeuws-Vlamingen en ondernemers neemt met de dag af, zo stellen de fracties van Hulst, Sluis en Terneuzen. Patricia van de Vijver-Van Deursen van het CDA reageerde vanmorgen in Zeeland Wordt Wakker op het plan.
Luister hier het gesprek met Patricia van de Vijver-Van Deursen terug