Bekende Zeeuwse figuren Leuntje en Merien nu ook op te eten; 'heerlijk!'

Stripfiguren Leuntje en Merien zijn al bekend van de mokken, handdoeken en tekeningen, maar vanaf vandaag zijn ze ook te eten in de vorm van koekjes. De eerste exemplaren werden vanmorgen overhandigd aan geestelijk vader Jan-Willem Hament. De koekjes zijn gebakken door bakkers van De Smulkamer in Goes, waar mensen werken met een beperking.
Jan-Willem Hament met de bakkers van Smulkamer Goes
Jan-Willem Hament met de bakkers van Smulkamer Goes; (links Marina en rechts Shane) © Omroep Zeeland
De eerste happen bevalt Hament: "Een heerlijk roomboter-zandkoekje." De tekenaar kwam op het idee nadat hij had gesproken met een medewerker van de De Smulkamer. "Shane kwam langs en die wilde graag koekjes laten maken. Ik heb vervolgens contact gezocht met de leiding en zo hebben we gerealiseerd dat we Leuntje en Merien koekjes konden maken."
Leuntje en Merien koekjes
Het eindresultaat van de koekjes © Omroep Zeeland
"Ik ben er hartstikke trots op", vertelt Hament tevreden. "De samenwerking is super leuk en het product is mooi geworden." Het smaakt in ieder geval naar meer, want Hament sluit niet uit dat de Zeeuwse figuurtjes in de toekomst op nog meer producten zijn te bewonderen. "Ik ga eerst lekker op vakantie en dan ga ik er eens goed over nadenken wat de volgende stap wordt."

De Smulkamer

Begeleidster Ingrid Mangert vertelt dat het maken nog niet zo makkelijk is. Volgens haar is het proces een mooie samenwerking tussen de cliënten. "De één bakt de koekjes, de ander pakt ze in. We zijn druk aan het oefenen en het gaat al beter." Twee van die werknemers van de Smulkamer zijn Marina en Shane. Zij zijn in ieder geval erg tevreden met het eindresultaat.
Marina heeft de koekjes gebakken en Shane ingepakt. "Het waren er wel driehonderd!", vertelt Shane enthousiast. "De koekjes zijn erg mooi geworden en ook heel erg lekker. Het is mooi dat we dit voor Hament hebben kunnen doen, want hij is een hele goede vriend en een goede kunstenaar."

Marina is Merien

Marina sluit zich daar bij aan. "Het was super gezellig om ze te bakken en ze zijn heel goed gelukt. Bakken is een hobby van me en ik doe dat al heel veel jaren." Het bakkersduo Marina en Shane worden zelfs door de begeleiding al Leuntje en Merien genoemd, omdat de naam Marina best wel lijkt op die van Merien. Dit leidt tot hilariteit tijdens het interview. "Ja, dit komt doordat Ingrid dat altijd zegt", proest Marina uit. Ook Shane vindt het erg grappig. "Ik vind het helemaal niet erg en vind het ook wel leuk, omdat de Smulkamer nu ook die figuurtjes maakt."
De koekjes zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in verschillende winkels en natuurlijk bij de Smulkamer!