Zeeuws-Vlaamse ondernemers bereiken 'kookpunt' en gooien zaterdag hun deuren helemaal open

Het kabinet is voornemens om onder meer de coronaregels voor de detailhandel gedeeltelijk te versoepelen vanaf aanstaande zaterdag. Maar ondanks dat, zijn er veel ondernemers in Terneuzen en omgeving die zaterdag helemaal open gaan voor het winkelend publiek, ongeacht alle restricties. "De nood is heel erg hoog", aldus Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy in Terneuzen.
Ondernemersvereniging blij met brief, maar mist scherpte
"Spannend is het wel, want we weten natuurlijk niet wat het kabinet morgen exact gaat vertellen", vertelt Van Battum. "Maar ik denk dat de nood heel erg hoog is en dat sommigen zelfs geen andere keuze hebben. We gaan dus gewoon open zonder enige beperking, zodat iedereen weer kleding kan passen en een kopje koffie kan nuttigen."
Van Battum is ook blij met de brief die de Economic Board Zeeland heeft gestuurd aan het kabinet. "Ik vind het een goed initiatief, want alle aandacht is welkom. Maar wat mij betreft had de brief wel qua inhoud scherper gemogen. Het blijft nu wat algemeen."

Iedereen wil weer

Een paar dagen geleden is het balletje gaan rollen in Terneuzen. Op initiatief van collega's is Van Battum namens de ondernemersvereniging gaan peilen welke ondernemers het zouden zien zitten om hun deuren te openen aanstaande zaterdag. "Eigenlijk zien we dat alle winkels, horecazaken en kappers bereid zijn om open te gaan en echt weer klanten te ontvangen."
Martijn van Battum
Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy © Omroep Zeeland
Het risico dat er handhaving langskomt om de boel weer te sluiten, nemen de ondernemers voor lief. "We zullen het riskeren, maar gezien de laatste ontwikkelingen denk ik niet dat er boetes uitgedeeld gaan worden", zegt Van Battum. "Wij zien onze klanten vertrekken naar België, want dertig kilometer verderop mogen de winkels en horecabedrijven wel open. En in Terneuzen is alles op slot. Dat is onbegrijpelijk."

Gemeente Terneuzen weet ervan

Van Battum benadrukt dat er goed contact is met de gemeente Terneuzen en dat de actie is aangekondigd. "We hebben iedereen op de hoogte gebracht van onze actie en ook de intentie ervan. Nu is het afwachten." Wel is inmiddels duidelijk geworden dat de horeca toestemming heeft gekregen van de drie Zeeuws-Vlaamse burgemeesters om zaterdag symbolisch open te gaan om een drankje te kunnen serveren.
Het is frustratie, dat op een gegeven moment tot een kookpunt komt. En daar is deze actie het resultaat van
Martijn van Battum - ondernemer en voorzitter ondernemersvereniging
Dat de ondernemers juist nu zo massaal open willen, heeft volgens Van Battum een lange aanloop gehad. "Ik denk dat het een proces is. Je zag afgelopen kerst heel veel activiteiten in België. Elke dag zie je een ander OMT-lid in de krant of op televisie die iets vertelt, steeds hele tegenstrijdige berichten. Het is frustratie, dat op een gegeven moment tot een kookpunt komt. En daar is dit het resultaat van."
Zeeuws-Vlaanderen is niet de enige regio in Nederland waar ondernemers van plan zijn de deuren te openen zaterdag. Eerder kwam al in het nieuws dat winkels in andere grensregio's ook van plan zijn om open te gaan.