Ze zijn eruit: BoerBurgerBeweging doet volgend jaar mee aan de Provinciale Statenverkiezingen

Na zeven maanden is de Zeeuwse afdeling van de BoerBurgerBeweging eruit. De partij gaat definitief meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2023. Afgelopen zomer liepen de meningen daarover binnen de Zeeuwse afdeling nog sterk uiteen maar dat is nu niet meer het geval.
Ze zijn eruit: BoerBurgerBeweging gaat volgend jaar meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen
Dat de meningen afgelopen zomer sterk uiteenliepen, kwam doordat drie van de vier BBB'ers ook lid zijn van Partij voor Zeeland. Twee van hen gaven toen aan niet onder de vlag van BBB een gooi te willen gaan doen naar een Statenzetel.
De derde, Kees Hanse, twijfelde toen nog. Arno Vael, toen nog partijloos, wilde wel met de BoerBurgerBeweging meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Inmiddels is hij ook de voorman geworden van de Zeeuwse afdeling en heeft Hanse zich bij hem gevoegd.
We gaan meedoen en kandidaten werven om met ons die Staten in te gaan.
Kees Hanse, lid BoerBurgerBeweging afdeling Zeeland
De eerste gesprekken met potentiële kandidaten zijn gehouden en beide heren zijn er naar eigen zeggen klaar voor om de strijd om de Zeeuwse kiezer volgend jaar aan te gaan. "We willen betekenis gaan geven in die Statenzaal", zegt Kees Hanse. Daar is Arno Vael het mee eens en hij wijst ook op iets anders. "Ik denk dat we ons geluid beter moeten laten horen richting Den Haag. Kijk naar de marinierskazerne, de Westerscheldetunnel, ik denk dat wij daar het verschil in kunnen gaan maken."
Binnen Provinciale Staten moet ook iets veranderen, volgens beide heren. "We willen dat er concreet zaken duidelijk opgepakt gaan worden", zegt Vael. "Bijvoorbeeld de vervuilde dijk bij Perkpolder. Dat wordt niet opgepakt en blijft maar aanmodderen. Hoelang moeten daar nog onderzoekjes en metingen verricht worden? Het moet gewoon aangepakt worden. Ik hoop dat wij met BoerBurgerBeweging straks wel met een duidelijke vuist op tafel kunnen slaan om daar wat aan te doen."

Politiek verslaggever Heiko Strietman:

"De Zeeuwse afdeling gebruikt grote woorden. Als de BBB na de verkiezingen zetels weet te bemachtigen in Provinciale Staten, willen zij zogezegd daadkracht tonen en met de vuist op tafel slaan. Of dat ook echt lukt en hoe dat dan uitpakt, is afwachten. Doorgaans werkt binnen de politiek een harde vuist juist contraproductief. Tegelijkertijd is de kritiek een vertolking van een veelgehoorde mening binnen Zeeland. Waar blijft die uitwerking van dat compensatiepakket, waar blijft het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel, waarom heeft het oppakken van de PFAS-problematiek zo ontzettend lang geduurd?
Zou de BBB het anders hebben gedaan als ze aan de knoppen hadden gezeten? Misschien niet, maar feit is dat er eenmaal zaken zijn die niet zo uitpakten als veel Zeeuwen zouden willen. Daar kan deze partij handig op inspelen. Tegelijkertijd is het afwachten wat de stand van zaken is omtrent al deze dossiers in maart volgend jaar, want dan pas zijn de verkiezingen. En de vraag is wat dat dan doet met het gevoel en de uiteindelijke keuze van de Zeeuwse kiezer."
"Caroline (van der Plas, Tweede Kamerlid, red.) laat duidelijk zien hoe de stijl is van de BBB en dat zie je terug in de landelijke peilingen. En ik denk dat wij ons daarmee ook hier zullen onderscheiden", zegt Vael. Het vertrouwen is mede daardoor dus groot, volgens de meest recente peilingen van onder meer Ipsos staat de partij landelijk nu op zes zetels.
Het is de vraag of dat ook in Zeeland zo gaat uitpakken, waar het CDA tot nu toe de grootste was. De BBB concurreert straks niet niet alleen met het CDA, maar ook met Partij voor Zeeland. En waar dat vorig jaar nog voor verdeelde meningen zorgde, is dat nu niet meer het geval.
BBB en PvZ
Want waar Kees Hanse ervoor koos om voor BBB te gaan bij de verkiezingen van volgend jaar, hebben Han van 't Hof en Gertjan Minderhoud besloten om voor Partij voor Zeeland te kiezen. Ze behouden hun lidmaatschap van de BBB, maar zullen niet uitkomen voor die partij bij de Provinciale Statenverkiezingen.
Ondertussen gaan Vael en Hanse wel aan de slag met de Zeeuwse BoerBurgerBeweging. Beide heren geloven er naar eigen zeggen in en hopen in het najaar de definitieve kieslijst door de Zeeuwse leden te laten vaststellen.