Staten bijgepraat over vervuiling Westerschelde: 'Waar blijft de bagger?!'

Provinciale Staten is vanochtend bijgepraat over PFAS in de Westerschelde en de Vlaamse baggerstortvergunning bij de Schaar van Ouden Doel. De grootste vraag bij de Statenleden: waar blijft de bagger die niet gestort mag worden omdat er te veel PFAS in zit.
PFAS-bagger op grens
Vlaanderen wil bagger storten bij de Schaar van Ouden Doel © Omroep Zeeland
Gedeputeerde Dick van der Velde is ervan overtuigd dat de bagger die Vlaanderen wil storten bij Doel schoon genoeg is volgens de Belgische milieunormen. Ook gaf de gedeputeerde aan dat de bagger die daar gestort zou moeten worden, constant gecontroleerd wordt. Maar als uit die controles blijkt dat de grond toch te vervuild is, moet die bagger ergens worden opgeslagen. Maar waar, dat weet de provincie niet. "Ik heb ernstig het vermoeden dat de Vlaamse overheden daar ook mee worstelen", aldus de gedeputeerde.

Over de grens

De provincie is in gesprek met de Vlaamse regering als het gaat om werkzaamheden die ook gevolgen hebben op het Zeeuwse deel van de Westerschelde. Over werkzaamheden die verder van de grens gebeuren, zoals bijvoorbeeld de werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen, heeft Zeeland niets te zeggen. "Daar kunnen wij van alles over vinden, maar daar gaan we niet over", legde Van der Velde uit. "Dat gaat België niet accepteren, maar dat zouden wij ook niet accepteren."
Ik vind het met u vreselijk dat we zo'n hoge PFAS-waarde in de Westerschelde hebben, maar er was geen grond om beroep in te dienen tegen de vergunning
Dick van der Velde, gedeputeerde
Spijt dat de provincie vorig jaar niet tegen de baggerstortvergunning in bezwaar is gegaan, heeft de gedeputeerde ook met de kennis van nu niet. "Ik vind het met u vreselijk dat we zo'n hoge PFAS-waarde in de Westerschelde hebben", vertrouwde Van der Velde de Staten toe. "Maar er was geen grond om beroep in te dienen tegen de vergunning." De provincie heeft er overigens vertrouwen in dat de vergunning om bagger te storten bij de Schaar van Ouden Doel in ieder geval geen verslechtering oplevert voor de waterkwaliteit. Voorzichtig wordt er zelfs rekening mee gehouden dat het verwijderen van de vervuilde grond uit de Schelde op lange termijn kan zorgen voor een verbetering van de waterkwaliteit.

Uitkomsten van controles bagger

Als het aan de provincie ligt, wordt zij in de toekomst beter geïnformeerd over hoe men in Vlaanderen omgaat met PFAS-vervuilde gronden. Ook wil de provincie graag inzicht in de uitkomsten van controles van de te storten bagger bij Schaar van Ouden Doel. Dat inzicht heeft de provincie vooralsnog niet. Toch is de gedeputeerde ervan overtuigd dat men in Vlaanderen de Zeeuwse belangen goed meeneemt in haar besluitvorming. "Maar we zijn in gesprek om dat in de toekomst beter te doen", voegt de gedeputeerde daar aan toe.