Oproep aan provinciebestuur om actief achter Vlaamse PFAS-gegevens aan te gaan

De provincie krijgt niet te horen wat er precies in de bagger zit die Vlaanderen op de grens met Zeeland in de Westerschelde wil storten. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van Provinciale Staten vanochtend. Vlaanderen controleert het slib dat daar gestort moet worden, maar deelt die gegevens nog niet met Zeeland. Volgens een aantal partijen in Provinciale Staten, is dat onderdeel van een patroon.
PFAS-bagger op grens
Vlaanderen wil baggerspecie storten op de Zeeuwse grens, maar de provincie weet niet wat voor vervuiling er in de bagger zit © Omroep Zeeland
"We wachten totdat Vlaanderen met informatie komt. Als PvdA zouden we liever een iets actievere houding zien van het provinciebestuur", legt PvdA-Statenlid Eddy Heerschop uit. "Je bent een buurman, dus je hebt ook recht op informatie en om vooraf te horen waar en wat er gestort gaat worden." D66 in Provinciale Staten sluit zich aan bij de woorden van Heerschop. "Die afwachtende houding, daar zitten we niet op te wachten", aldus D66'er Wouter Versluijs.

Gegevens delen

Volgens de huidige vergunning is de bagger die bij Doel gestort gaat worden 'schoon', benadrukte gedeputeerde Dick van der Velde vanochtend. Daarnaast gaat Vlaanderen de bagger die zij willen storten streng controleren. Maar de provincie krijgt vooralsnog niet te horen wat er uit die controles komt, gaf de gedeputeerde vanochtend toe. Als het aan Heerschop en Versluijs ligt, gaat Vlaanderen die gegevens delen met Zeeland. "Zodat we daar ook zelf naar kunnen kijken", voegt Versluijs daar aan toe.
Gedeputeerde Dick van der Velde vindt het terecht dat de Statenleden naar die gegevens vragen. Volgens de gedeputeerde komt dat ook wel goed. "Ik ga er van uit dat iedere keer dat er monitoring nodig is, dat die gegevens aan ons verstrekt zullen worden", aldus de gedeputeerde. Maar: "Antwoord voor de volle honderd procent op de vraag 'krijgen we die gegevens', die heb ik nog niet."
Mocht uit die monitoring blijken dat de bagger niet gestort mag worden bij Doel, moet Vlaanderen het ergens anders opslaan. Maar waar, dat is nog de vraag. "Ik heb ernstig het vermoeden dat de Belgische overheden ook mee worstelen", vertelde de gedeputeerde de Statenleden. Dat de te storten grond goed gemonitord moet worden, is voor de provincie overduidelijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat de vervuilde grond die vrijkomt bij de aanleg van de Oosterweelverbinding in Antwerpen op de grens gestort wordt.