Van Kattendijke helemaal naar Martinique: maak kennis met Ellen

Ze groeide op in Kattendijke, verhuisde naar Frankrijk omdat ze het daar zo mooi vond, leerde daar haar man kennen en ondertussen woont ze op het eiland Martinique in de Caraïbische Zee. Het is het verhaal van Ellen Hage in een notendop. De komende donderdagen hoor je haar in de rubriek Zeeuw in het buitenland van het radioprogramma Zeeland Komt Thuis.
Zeeuw in het buitenland Ellen Hage
Zeeuw in het buitenland Ellen Hage © Ellen Hage
Ellen maakt ons meteen jaloers: "Het is hier prachtig. Een blauwe lucht, het is ongeveer 30 graden. Het is een eiland waar het altijd zomer is."
Verhuizen naar Frankrijk was Ellens droom. Dat is mede de schuld van haar ouders, vertelt ze lachend. "We gingen altijd op vakantie naar Frankrijk, ik heb altijd gedroomd om daar te wonen. Dat is meer dan twintig jaar geleden gebeurd. En ik heb ook een Franse man ontmoet."
Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.
Ellen is 55 jaar en groeide op in Kattendijke. Nadat ze jarenlang in Frankrijk woonde, verhuisde ze in 2018 met haar man naar het Frans Caribische eiland Martinique. Daar woont ze aan het strand en heeft ze een naaiatelier en beheert een vakantiewoning.
Maar hoe komt Ellen dan van het zuidwesten in Frankrijk op een eiland in de Caraïbische Zee terecht? "Vier jaar geleden kon mijn man overgeplaatst worden voor zijn werk. We konden kiezen uit verschillende gebieden, departementen. En dat is Martinique geworden." Het eiland is een Frans overzees departement. "Als je dan de keuze hebt uit Lille of Martinique. We hadden er niet zoveel trek in om weer de kou in te gaan. Dus dan maar naar mooi weer."
Zeeuw in het buitenland Ellen Hage
Ellen met haar strandponcho's © Ellen Hage
Op het eiland is Ellen een naaiatelier begonnen. Ze maakt bijvoorbeeld strandponcho's en die vallen in de smaak. "Ik heb er al zo'n honderd gemaakt." Onder haar klanten heeft ze veel surfers. "Je hebt geen strandhanddoek nodig. Je doet dat ding aan en je bent droog."
Daarnaast ontvangt Ellen toeristen die in een vakantiewoning verblijven. "Dat is heel leuk. Je ontmoet mensen van allerlei nationaliteiten. Laatst nog Canadezen en Polen, maar ik heb nog geen Nederlanders ontvangen, dat zou best leuk zijn."
Nu Ellen iedere week op Omroep Zeeland Radio te horen is, komt daar misschien verandering in.
Ellen vertelt hoe ze op Martinique terecht is gekomen