JB Meijers op de Mexicaanse toer met Barry Hay: 'Ik ben gewoon een veelvraat'

Gitarist en producer JB Meijers blijft verrassen. De muzikant die opgroeide in Hulst heeft de handen ineengeslagen met Golden Earring-zanger Barry Hay. In 2019 maakten ze al het album For You Baby, en die samenwerking krijgt dit jaar een groots vervolg in de vorm van een album en een optreden in de Ziggo Dome in Mexicaanse sferen: Fiësta de la Vida. Vrijdag verscheen de eerste track: Unconditionally.
JB Meijers en Barry Hay
JB Meijers en Barry Hay hebben besloten dat ze 'broers' zijn © Esther van Vliet
JB Meijers liep Barry Hay tegen het lijf toen Golden Earring een keer in Hulst optrad. Dat optreden maakte veel indruk op hem. Omgekeerd raakte Barry Hay geïnteresseerd in Charming Children, de band waarin JB destijds gitaar speelde. "We bleven, zoals dat heet 'beleefd bevriend', maar dat werd steeds nauwer. Op een gegeven moment zei Barry: 'zijn we nou eigenlijk broers of hoe zit dat?' Sindsdien zijn we dus 'broers'."

Over de streep getrokken

Barry Hay woont al jaren op Curaçao en JB op Bonaire. Ze zijn beiden geobsedeerd door het Caraïbisch gebied: "We voelen ons allebei daar ongelofelijk thuis. Ik had al 25 jaar de droom om me hier te settelen en Barry heeft me over de streep getrokken."
Daar willen we op mikken: een grote groep mensen die lol heeft en een fatsoenlijk potje muziek maakt.
JB Meijers
Het leek Barry Hay een leuk idee om de omgeving waar hij woont te laten horen in de muziek. JB: "Bij The Earring is het rock, daar hoor je de Caraïbische invloed niet in terug. Daar zijn we mee gaan stoeien en toen bleek dat bij mij ook veel latino-dingen in m'n hoofd zaten."

Verschillende stijlen

JB Meijers snapt dat het voor veel mensen verwarrend kan zijn, als je je met veel verschillende stijlen bezighoudt. JB: "Als je een reggae-artiest bent, hoe haal je het dan in je hoofd om een carnavalskraker te zingen? Maar ik ben, net als Barry een veelvraat. Ik speelde klassiek piano, ben trompet gaan spelen. Ik ben een enorme fan van Los Lobos, Ritchie Valens en ik heb een fascinatie met chicano-muziek."
JB Meijers - Unconditionally
Artwork van Unconditionally © JB Meijers
Op 5 november staat het concert gepland in de Ziggo Dome. Het is geïnspireerd op de Mexicaanse feestdag Dia de los Muertos, compleet met mariachiband. JB: "We merkten dat mensen de behoefte hadden om ons live te zien. De concerten die gepland stonden in Paradiso waren zo uitverkocht. Maar toen brak 'de pleuris' uit. Nu gaan we het één keer doen in de Ziggo Dome en als dat bevalt wordt het een jaarlijks terugkerend iets."

'Fatsoenlijk potje muziek'

Bij dat optreden is een gastrol weggelegd voor Danny Vera. Volgens JB Meijers was dat een 'no-brainer': "Ja, we dachten, die ziet er een beetje uit als een Zuid-Amerikaan, dus dat scheelt in de papieren. Nee, hij is onze vriend, onze bloedgabber. Hij vindt het hartstikke leuk. Daar willen we op mikken: een grote groep mensen die lol heeft en een fatsoenlijk potje muziek maakt."
De eerste track Unconditionally zet gedeeltelijk de toon voor het komende album: "Een paar liedjes zijn heel feestelijke en uptempo. Gezien de omstandigheden was dat niet echt gepast. Unconditionally is een lied dat we zelf hebben geschreven. Dat lijkt ons op dit moment gepast, in plaats van met toeters en confettikanonnen naar buiten te treden."
Beluister hier het complete interview met JB Meijers, over zijn project 'Fiësta de la Vida' met Barry Hay.

De videoclip van Unconditionally komt zaterdag 15 januari online