Kasteel Westhove in Oostkapelle strijdt om titel Allermooiste kasteel van Nederland

Dikke muren, hoge torens en vaak imposante tuinen. Nee, we hebben het niet over een nieuwe villawijk, maar over kastelen! Bij de ANWB kun je nu je stem uitbrengen welk kasteel bestempeld wordt als 'Allermooiste kasteel van Nederland.' En goed nieuws: kasteel Westhove in Oostkapelle staat in de lijst.
Kasteel Westhove
Kasteel Westhove in Oostkapelle © Jannie Lukasse Fongers
Er zijn in Nederland nog zo'n 550 kastelen. Vijftig daarvan kun je bezoeken. De meeste bouwwerken rezen in de middeleeuwen op uit het landschap. Ze werden toen gebruikt als verdedigingswerken waar adellijke bewoners zich veilig terug konden trekken in geval van nood. Het merendeel van de kastelen werden in het noord en oosten van ons land gebouwd.

Strenge selectie

Om tot de longlist te komen werkte de ANWB samen met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Er werd gekeken naar kastelen die in de middeleeuwen zijn gebouwd, Ook moesten de kastelen een zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren hebben. Daarnaast moet het bouwwerk een rijksmonument zijn en regelmatig open zijn voor bezoek.
Kasteel Westhove voldoet aan die criteria. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd. Tegenwoordig wordt het gebruikt als hostel. In de voormalige orangerie zit het museum Terra Maris. Toch heeft de ANWB nog één detail over het hoofd gezien: kasteel Westhove staat in Oostkapelle en niet in Westkapelle.

Stemmen

Je kunt tot en met 6 maart stemmen op het kasteel van jouw voorkeur. De stemming bepaalt welke kastelen eindigen in de top vijf. Vervolgens beslist een deskundige jury het kasteel dat zich het Allermooiste kasteel van Nederland mag noemen. De winnaar wordt op maandag 6 juni bekend gemaakt, op de Dag van het Kasteel.