'Zorgprofeet' Jos de Blok van Buurtzorg denkt in oplossingen en dat komt door zijn Zeeuwse opvoeding

Hij is de directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg en geboren en opgegroeid in Zeeland. Vijftien jaar geleden vond Jos de Blok het helemaal de verkeerde kant opgaan met de wijkverpleging en de thuiszorg. Hij besloot toen een eigen thuiszorgorganisatie op te richten.
Jos de Blok
Directeur Jos de Blok van Buurtzorg © Buurtzorg
De Blok groeide op in een katholiek gezin in Vogelwaarde, met drie broers en een zus. Zijn vader werkte bij Dow en zijn moeder was huisvrouw. "Ik ben altijd opgegroeid met het beeld dat er veel dingen gebeuren in de wereld waar je iets aan kan bijdragen."
Van mijn ouders heb ik geleerd dat je andere mensen moet ondersteunen.
directeur Jos de Blok
Zo hielp zijn vader mensen met problemen of het invullen van belastingpapieren, vertelt De Blok. "Mijn moeder ving mensen op die niet zo goed pasten in het gemiddelde van de maatschappij: drugsverslaafden en mensen met een handicap. Van mijn ouders heb ik geleerd dat je andere mensen moet ondersteunen."
De herinneringen aan Zeeland zijn die van een vrolijke jeugd. Tijdens zijn middelbare schoolperiode was hij geen voorbeeldige student. "Ik werd wel eens van school gestuurd. Ik wilde altijd discussiëren." Zijn leraar economie zei hem dat hij talent had en dus besloot hij economie te gaan studeren (heao).

Vakantiebaantje in het ziekenhuis in Terneuzen

Het zaadje voor de zorg werd dan ook niet op school geplant, maar toen hij als vakantiebaan ging werken in het ziekenhuis in Terneuzen. "Ik zag verpleegkundigen als mensen in een belangrijk beroep. Uiteindelijk had ik genoeg van mijn studie, het draaide toch allemaal te veel om geld en dat stond te ver van mij vandaan. Hij switchte van opleiding naar hbo-verpleegkunde.
Jarenlang werkte hij vervolgens als wijkverpleegkundige. Daarna volgden een aantal managementfuncties. Uiteindelijk vond hij het helemaal de verkeerde kant opgaan. "Als we het niet anders gaan doen, dan gaat het hele vak naar de knoppen. Alles werd opgeknipt in producten en activiteiten. Mensen hadden soms wel dertig of veertig verschillende verzorgers over de vloer", blikt hij terug.
Buurtzorg
Buurtzorg aan het werk (archieffoto) © ANP
Dus besloot hij samen met zijn vrouw thuiszorgorganisatie Buurtzorg op te richten. "Thuis heb ik altijd geleerd in oplossingen te denken en niet in problemen. Alles kan, maar je moet er wel voor gaan.

Van 13 naar 120 teams in één jaar

"Financieel had ik het goed uitgedacht en ik had een vriend in de ICT, met een plan voor software en hoe we snel konden groeien." Hij richtte zelfstandige teams door het hele land op, waar ze gericht op hun buurt alle zorg kunnen verlenen die nodig is. "Ik ben niet van een controlerende functie. Die teams kunnen dat prima zelf regelen", zegt hij.
Zelf besloot hij bij de start in 2007 ook enkele weken mee te draaien in één van de eerste teams. "We begonnen met dertien teams door heel Nederland, een jaar erna kwamen er al 120 nieuwe teams bij. Het groeide heel snel, iedereen was heel positief. Zowel de verpleegkundigen als de patiënten."

'Zorgprofeet' hoopt dat goed voorbeeld doet volgen

De Blok heeft de bijnaam 'zorgprofeet' gekregen. Onlangs maakte hij nog bekend dat hij al zijn personeel meer loon gaat geven vanaf maart. "In deze tijd is het nog maar eens duidelijk hoe belangrijk verpleegkundigen zijn. Ik had meer van de politiek verwacht, dat ze met een structurele oplossing zouden komen. Ik ben gaan zoeken naar ruimte om loonsverhoging mogelijk te maken. Als de politiek het niet doet, dan doe ik het zelf. In de hoop dat goed voorbeeld doet volgen."