Zeeuwse burgemeesters: winkels mogen zaterdag open, maar meld acties wel aan

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland Erik van Merrienboer hoopt dat het kabinet met een plan komt hoe stap voor stap de coronamaatregelen losgelaten kunnen worden. "We willen nu echt dat de samenleving stapsgewijs opengaat", zegt hij in het radioprogramma Zeeland Komt Thuis. Daarnaast zegt hij samen met de andere Zeeuwse burgemeesters begrip te hebben voor acties die op zaterdag zijn aangekondigd.
Van Merrienboer voorafgaand aan een eerder Veiligheidsberaad
Van Merrienboer voorafgaand aan een eerder Veiligheidsberaad © ANP
In het gesprek gebruikt Van Merrienboer verschillende keren de woorden stapsgewijs en stap voor stap om te benadrukken dat we niet van de een op de andere teruggaan naar het oude normaal. Maar hij spreekt wel de hoop uit dat er snel meer ruimte voor versoepelingen komt: "We zien allemaal dat de maatregelen impact hebben. Niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk en sociaal."

Wat kan wel en wat niet?

Vanavond schuift Van Merrienboer aan bij het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. "We willen stapsgewijs dat de samenleving opengaat. En dan heb je het belang af te wegen: waar kun je wel ruimte bieden en waar moet je wachten?
Van Merrienboer begrijpt dat het lastig is voor het kabinet, maar hij hoopt wel op meer duidelijkheid: "Alsjeblieft, bied perspectief, omdat iedereen zo snel mogelijk die lockdown achter zich wil laten", zegt hij. "Ik denk niet dat het belangrijk is om alleen perspectief voor komend weekend te krijgen, maar dat we ook sneller doorkijk krijgen hoe het kabinet stap voor stap verdere versoepeling wil invullen."

Begrip voor acties

De voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Terneuzen gaat vandaag van overleg naar overleg. Vanmiddag was hij nog in gesprek met de andere Zeeuwse burgemeesters. Daar is onder meer gesproken over aangekondigde acties. Zo zijn er bijvoorbeeld winkels die zaterdag de winkels openen voor winkelend publiek.
Van Merrienboer zegt dat de Zeeuwse burgemeesters begrip hebben voor acties en demonstraties op zaterdag. Maar, benadrukt hij: het moet wel in goed overleg gaan. "Meld het aan! En het gaat om zaterdag tot 17.00 uur wat ons betreft. Laten we zorgen dat er ruimte is voor actie en uiting geven van je ongenoegen maar dat het ook verantwoord gebeurt."
Hij waarschuwt ook meteen: "Als altijd zit daar het punt van de openbare orde waar een burgemeester in alle gevallen de verantwoordelijkheid heeft om handhavend op te treden."
Erik van Merrienboer over mogelijke versoepelingen en aangekondigde acties