'Geef restaurants perspectief, want dit is niet meer uit te leggen'

Op een steenworp afstand van Zilt en Zout loopt de Belgische grens, daar zijn de restaurants wel geopend, maar de zaak van Annika Hollebek in Retranchement is al sinds half december dicht. "Ik ben teleurgesteld in het beleid en het is niet meer uit te leggen." Want ondanks dat winkeliers en bijvoorbeeld ook kappers mogelijk wel open mogen vanaf zaterdag, blijft de horeca nog dicht.
Annika Hollebek
Annika Hollebek in haar gesloten restaurant © Omroep Zeeland
Annika Hollebek zegt zelf geen type te zijn dat de barricades opspringt, of toch de deuren open wil gooien als protest. "We willen nu eindelijk perspectief, want je kunt niet voor het minste of geringste iedere keer je deur blijven sluiten." Hollebek wil tijdens de persconferentie horen wanneer het weer wel kan, zodat ze ergens naartoe kunnen werken.

De gesloten horeca krijgt financiële steun van het Rijk, maar dat is volgens Hollebek lang niet voldoende. Iedere maand moet er weer een gedeelte van het spaargeld bij om alles rond te krijgen. Anders dan de vorige lockdown maken ze nu geen afhaalmaaltijden. "België ligt om de hoek, dus gaan de mensen daar naartoe. Er is een alternatief en dat was er vorige keer niet."

Nieuw elan

Hollebek had verwacht dat de cijfers bij de zuiderburen zouden stijgen en daardoor de horeca ook weer dicht zou gaan. "Ook daar zijn veel meer coronabesmettingen, maar alles blijft open en dan is helemaal niet meer te begrijpen dat ze tegen ons blijven zeggen: hou de deur maar dicht."
Er moet echt snel verandering komen volgens Hollebek. Ze wil dan ook zeker dat tijdens de persconferentie perspectief wordt geboden en een plan voor de toekomst. "Het nieuwe kabinet heeft nieuw elan beloofd, dus we zullen nog maar een beetje positief blijven."
Versoepelingen of niet, restaurants willen open