Tholen neemt 65 cilinders lachgas in beslag

In een garage bij een woning in Tholen zijn woensdagavond 65 lachgascilinders gevonden en in beslag genomen. Op het adres staat een nachtwinkel ingeschreven. Dat meldt de gemeente.
Lachgascilinders
Lachgascilinders (dit zijn niet de cilinders die op Tholen in beslag zijn genomen) © ANP
Overlast en mogelijk gevaar zijn redenen om in te grijpen, zegt burgemeester Marleen Sijbers in een persbericht. "Het is belangrijk dat we onze inwoners beschermen tegen de gezondheidsrisico's die recreatief gebruik met zich meebrengt en wijzen op de gevaren. Lachgas is geen speelgoed. Lachgas is geen middel wat alleen in grote steden gevonden wordt; ook op Tholen wordt er gebruikt. Daar mogen mensen best van doordrongen worden."

Nachtwinkel Tholen

Bij 'Nachtwinkel Tholen' kunnen klanten voor zestig euro een tank lachgas van twee kilo bestellen, met tien gratis ballonnen, blijkt op advertenties op sociale media. De winkel levert ook bier, wijn en sigaretten aan huis. Het is niet duidelijk of de inval van de gemeente bij deze winkel heeft plaatsgevonden, of dat er meer 'nachtwinkels' actief zijn.
Verkoop, bezit en gebruik van lachgas is (nog) niet strafbaar. Dat verbod gaat waarschijnlijk volgend jaar in. De opslag is wel aan regels gebonden. Vooral in het verkeer zorgt lachgas voor problemen, omdat sommige mensen het achter het stuur gebruiken en ongelukken veroorzaken.