Meer dan 1.400 Zeeuwse cybercrime slachtoffers in 2021

Wees alert, bescherm jezelf en check altijd de afzender. Politie Zeeland-West-Brabant lanceert vandaag de ABC-methode tegen cybercrime. Dat is hard nodig, want door toedoen van corona is het aantal Zeeuwse meldingen van digitale fraude het afgelopen jaar met bijna 60 procent gestegen.
ABC methode moet cybercrime tegengaan
De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord of ze zelf gehad. De appjes met de vraag om geld te storten voor een vriend in nood of de 'phishing' mailtjes waarin het lijkt of banken of andere instanties vragen om inlogcodes of andere persoonlijke informatie. Het zijn voorbeelden van cybercrime, misdaden die gepleegd worden met een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel.
Er wordt voor gewaarschuwd, maar toch trappen veel mensen er nog in. "Iedereen kan slachtoffer worden van digitale criminaliteit", zegt Wietske van den Broek van Politie Zeeland-West-Brabant. "Van oud tot jong en door alle lagen van de bevolking heen."

Zeeuwse meldingen meer dan verdubbeld

In Zeeland werden er in 2021 in totaal 1.401 gevallen van cybercrime geregistreerd met een schadebedrag van meer dan 4,6 miljoen euro. Dat is een toename van bijna 60% ten opzichte van 2020, toen er 886 meldingen gedaan werden.
"Door corona heeft cybercrime een vlucht genomen. Ook de criminelen moesten in lockdown en hebben een andere manier gezocht om aan geld te komen. Cybercrime is voor criminelen een makkelijke en snelle manier die voor iedereen toegankelijk is", legt Van den Broek uit.

Veel schaamte

Bij de meeste slachtoffers was er sprake van fraude met bankgegevens en internetbankieren. Volgens de politie is dit nog maar een topje van de ijsberg, omdat veel slachtoffers geen aangifte doen, omdat ze zich schamen of niet weten dat ze aangifte kunnen doen tegen dit soort oplichting.
Politie ABC methode
De politie lanceert de ABC-methode tegen cybercrime © Politie
Cybercriminelen gaan steeds professioneler te werk en doen onderzoek naar hun slachtoffers. "Ze gebruiken de social media kanalen van mensen als informatiebron en bedenken dan een verhaal dat heel vertrouwd overkomt. Bij complexe aanvallen waarbij criminelen hele bedrijven platleggen, zijn ze soms wel tweehonderd dagen met onderzoek bezig," aldus Van den Broek.

ABC, weg ermee

Met de bewustwordingscampagne die vandaag start hoopt de politie een verdere stijging van het aantal meldingen en slachtoffers van cybercriminaliteit te voorkomen. De ABC-methode moet daarbij helpen. De 'A' van alert blijven roept op om niet zomaar op een link te klikken of op een mooie aanbieding in te gaan. Als het te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. De 'B' staat voor beschermen. Mensen kunnen zichzelf beschermen door sterke wachtwoorden te kiezen en niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.
cybercriminaliteit
Nepmails en sms'jes komen van allerlei 'bedrijven' © ANP
Het checken van de aanbieder of afzender is ook belangrijk om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. "De 'C' is van checken", legt Van den Broek uit. "Je moet eigenlijk altijd wantrouwig zijn tegenwoordig, en controleren of een bank jou ook echt benaderd heeft. En meld het, als jou iets overkomt. Dat kan bij de fraude helpdesk, maar ook via social media en in jouw eigen omgeving, zodat je anderen waarschuwt."