Wethouder ziet geen relatie tussen dodelijke steekpartij en jarenlange onrust in Dauwendaele

Volgens wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg is er geen relatie tussen de dodelijke steekpartij en de jarenlange problemen met jeugdcriminaliteit in de wijk Dauwendaele. Toch durven sommige jongeren uit de wijk niet meer de straat op, door de sfeer in de wijk. Volgens Aalberts werkt het noodplan uit 2020, dat werd ingesteld na een reeks aan geweldsincidenten: "Overal heb je wel problemen en dus niet alleen in Dauwendaele."
Jongeren praten over de sfeer onderling in Dauwendaele
Sommige jongeren uit de wijk zien dat anders. De sfeer is gespannen vertelden ze tegen Omroep Zeeland. 'Ik durf mijn huis niet meer uit', 'Het is een grote chaos hier', 'Dan wordt die neergestoken, dan wordt die geklapt (red. geslagen)', 'Ik ben niet bang, want ik weet hoe ik mezelf moet verdedigen'.

'Jongeren juist uit criminaliteit gehaald'

In oktober 2020 startte de samenwerking tussen de politie en de gemeente Middelburg om de jeugdcriminaliteit terug te dringen. De zogenoemde Dauwendaele-aanpak richtte zich op overlastgevers in de wijk en paste maatwerk toe. De gemeente ging per persoon bekijken wat er nodig is om ze uit de criminaliteit te halen. Jeugdwerkers, de gemeente, politie maar ook het onderwijs werkten hierin samen.
Johan Aalberts
Johan Aalberts is de wethouder van Dauwendaele en verantwoordelijk voor de wijk © Omroep Zeeland
Volgens Aalberts werkt dat plan goed. "Anderhalf jaar geleden waren er grote groepen jongeren die overlast brachten in de wijk. Daar hebben we op ingezet. We hebben camera's geplaatst om de jongeren in beeld te krijgen en daarnaast hebben we een nieuw project opgezet: 'Nieuw Perspectief'. Zo hebben we de jongeren een opleiding gegeven. Niet in de criminaliteit, maar juist voor een beter doel in hun leven. En dat lijkt te slagen."
Luister hieronder het gesprek met Johan Aalberts terug:
Johan Aalberts reageert op de sfeer onder de jongeren in Dauwendaele
Eind 2021 zijn de camera's door de gemeente uit de wijk weggehaald. Na het weghalen van de camera's, werden alle inwoners van Dauwendaele geïnformeerd dat hun reilen en zeilen op straat niet meer in beeld werd gebracht. Toch ziet Aalberts die actie niet als een vrijbrief voor de Dauwendaelse jeugd om weer de straat op te kunnen.
"Ik was eigenlijk heel blij dat de camera weer weg kon", reageert Aalberts. "Op het moment dat je een camera in de wijk moet neerzetten, dan is er geen gezonde en veilige situatie in de wijk. Ons project werkte, de camera's werkten, dus het was tijd om ze weg te halen."

'Steekpartij heeft niets met jeugdcriminaliteit te maken'

De dodelijke steekpartij waarbij de 15-jarige Tim om het leven kwam en dat daar twee minderjarige jongens voor aangehouden zijn, heeft volgens Aalberts niets te maken met jeugdcriminaliteit in de wijk. "Allereerst is het verschrikkelijk wat er gebeurd is en wil ik mijn medeleven uitspreken naar de nabestaanden van de jongen. Ten tweede: het geluid wat er nu vanuit de jongeren in die wijk komt is heftig, maar dat is ook wel een reactie op zo'n incident."

'Ik ga zelf een ronde meelopen'

Na de steekpartij zullen er volgens de wethouder niet meer agenten of jongerenwerkers op straat te vinden zijn. "Daar lopen er al heel wat van rond en dat zullen ze blijven doen. Ik ga aankomende week zelf ook een ronde meelopen." Jongeren die bang zijn of hun huis niet uit durven worden geadviseerd met elkaar, de politie of met een jongerenwerker in gesprek te gaan. "Je moet dan een veilig gevoel krijgen dat je wel op straat kunt, want dat is natuurlijk een normale situatie en daar moeten we zo snel mogelijk naar terug."