ZorgSaam scherpt mondkapjesbeleid aan: alleen nog medische mondkapjes toegestaan

In de gebouwen van ZorgSaam mogen vanaf maandag geen stoffen mondkapjes meer gedragen worden. Dat heeft de zorggroep vandaag bekend gemaakt. Alleen medische mondkapjes zijn nog toegestaan in de ziekenhuizen en op de ouderenzorglocaties.
Het dragen van mondkapjes wordt weer verplicht in winkels
Het dragen van mondkapjes wordt weer verplicht in winkels © ANP
ZorgSaam zegt deze regel in te voeren om de zorg zo veilig mogelijk te houden in verband met de oprukkende omikronvariant van het coronavirus.

Bezoekers krijgen medisch mondkapje

Bezoekers die de komende tijd geen medisch mondkapje bij zich hebben, krijgen er een van het ziekenhuis. Dat mondkapje moet dan meteen verwisseld worden met het mondneusmasker dat de bezoeker draagt.
Het mondkapje mag alleen nog af tijdens het verwisselen en bij eten of drinken. In alle andere gevallen blijft het mondmasker op. Zo moeten bezoekers ook tijdens het zitten een medisch mondmasker dragen. Daarnaast is het de bedoeling dat er om de vier uur een nieuwe gedragen wordt.

Advies om mondkapje vaker te dragen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd dat mensen een medisch mondmasker (minimaal type 2) moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet genoeg afstand gehouden kan worden. Ook in publieke binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wordt een medisch mondkapje geadviseerd. Dat advies geldt voor mensen van 13 jaar en ouder. Ook wanneer iemand zit moet het mondmasker gedragen worden, behalve bij het eten en het drinken.
Mogelijk wordt vanavond tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper duidelijk of dat advies wordt overgenomen. ZorgSaam wacht het besluit niet af en voert de maatregel nu dus al door op alle locaties.